Stavba české polární stanice se po zfilmování dočkala i výstavy

Zdroj
Václav Hrníčko
Vložil
ČTK
14.11.2005 18:00
Praha

PRAHA - Stavba české polární stanice, kterou od letošního ledna do března stavěla skupina polárníků na Rossově ostrově, se dočkala nejen zvěčnění v dokumentárním filmu, ale i na výstavě "Češi v Antarktidě" v Národním muzeu. První česká vědecká stanice na bílém kontinentě je největším realizovaným snem českých polárníků, řekl dnes ČTK autor výstavy Hynek Adámek, který ji pomáhal stavět.

Na Rossově ostrově už vědecké výzkumy začaly. S některými výsledky a přírodními podmínkami ostrova je možné se na výstavě seznámit. Součástí expozice je i nepřetržité promítání dokumentárního filmu.
Příběhy Čechů v Antarktidě ale začínají mnohem dříve, hluboko v minulém století. První byl podle Adámka Václav Vojtěch, který dorazil k promrzlému kontinentu 27. ledna 1929 na lodi Eleanor Bolling. Přivezla do Rossova moře zásoby pro polárníky, kteří tam pod velením admirála Richarda Byrda obývali tábor Malá Amerika. Návštěvníci na výstavě uvidí něco z Vojtěchovy výbavy.
Zvláštní kapitolu tvoří období mezi lety 1957 a 1970, kdy v Antarktidě postupně pracovalo 12 vědců a novinářů na sovětských polárních stanicích.
Výstava pamatuje i na výzkumy, které prováděl v Antarktidě polárník Josef Sekyra, který jako první Čechoslovák 26. prosince 1969 dosáhl jižní točny. Návštěvníci se dovědí také o právní ochraně kontinentu mezinárodní legislativou, k níž se připojila i Česká republika. Otevřena bude od 17. listopadu do 31. ledna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články