Bém: Praha bude do roku 2011 investovat téměř 74 miliard

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
31.10.2007 19:40
Praha

Praha - Hlavní město vydá do roku 2011 na investice téměř 74 miliard korun. Prioritou je dostavba severozápadní a jihozápadní části městského okruhu, metro do Letňan a výstavba ústřední čistírny odpadních vod v Troji. Na dnešním Žofínském fóru to řekl pražský primátor Pavel Bém. "Příští rok budeme mít historicky největší investiční rozpočet, těch 15 miliard je opravdu síla," uvedl Bém.
    Severozápadní část vnitřního okruhu by měla být podle Béma hotová do roku 2011. "Není možné, aby to tak nebylo," dodal primátor. Vnější dopravní skelet by měl fungovat do roku 2012. Primátor nepředpokládá, že by na okruhy město získalo peníze z fondů Evropské unie. Ty hlavní město dostává převážně na takzvané měkké projekty, které zahrnují například vzdělávání. "Evropské peníze pro nás mají malý význam," řekl Bém.
    Na rozdíl od silnic by na novou čističku město mohlo podstatnou část z celkových zhruba deseti miliard, které bude stavba stát, získat z kohezního fondu EU. "V tuto chvíli hledáme nejšetrnější možnou variantu k celému trojskému údolí a také co nejlacinější možnou variantu ve vztahu k rozpočtu hlavního města," řekl Bém. Část prostředků by měla poskytnout také společnost Vivendi.
    V letech 2010 až 2016 pak za nejdůležitější investice Bém označil první úsek trasy metra D, metro A z Dejvické do Ruzyně, které se začne pravděpodobně stavět ještě před rokem 2010, a severovýchodní část městského okruhu. Výstavbu trasy D připravuje magistrát jako PPP projekt. "Jsem strašně zvědavý, co z toho vyleze. Obvykle se říká: učte se PPP projekty na nějakém menším modelu, protože když to 'poděláte', s prominutím, tak toho méně zkazíte," uvedl Bém. Město uvažovalo o PPP projektu i při výstavbě severozápadního okruhu, nakonec ho financuje samo.
0 komentářů
přidat komentář