V Paříži byl podán návrh na zápis Mikulčic a Kopčan do UNESCO

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
29.10.2007 16:55
Hradec Králové

Mikulčice (Hodonínsko) - V Paříži byl v centru UNESCO podán minulý pátek návrh na zápis Mikulčicko-kopčanského archeologického parku na moravsko-slovenském pomezí na seznam světových památek. ČTK to dnes řekl vedoucí expozice Slovanské hradiště Mikulčice František Synek. Podrobný hodnotící proces, v němž se rozhodne, zda si po historické stránce ojedinělý areál zápis skutečně zaslouží, bude zahájen v nadcházejícím roce.
    Zápis areálu, jehož centrem je velkomoravské hradiště Valy, mezi památky UNESCO, je přáním nejen archeologů, historiků a památkářů, ale i představitelů Jihomoravského a Trnavského kraje.
    Pokud záměr vyjde, stanou se Mikulčice po Lednicko-valtickém areálu a brněnské vile Tugendhat již třetí jihomoravskou památkou UNESCO. V minulosti se vedly diskuse i o tom, že by se centrální část Chráněné krajinné oblasti Moravský kras mohla stát kvůli své cenné přírodě, jeskyním a bohaté minulosti geoparkem UNESCO.
    Hradiště Valy v  Mikulčicích bylo jedním z významných center Velkomoravské říše. Památku tvoří vlastní hradiště s předhradími a přilehlou sídelní aglomerací. Hlavní hrad se zvedá téměř sedm metrů nad okolní terén. Podle některých pramenů v něm působili i věrozvěstové Cyril a Metoděj. Výsledek dosavadních výzkumů prezentuje stálá expozice v archeologickém areálu.
    Naprosto ojedinělý je nedaleký kostel svaté Margity Antiochijské v Kopčanech. Vznikl v devátém století a je považován za nejstarší stojící církevní stavbu ve střední Evropě. Obě lokality dělí jen řeka Morava, kterou by v budoucnu měl překlenout moderní most vybudovaný pro návštěvníky.
    Mikulčice zasáhl před časem ničivý požár, který zničil tamní základnu archeologů. V dřevěném objektu shořela část cenných předmětů nalezených na Valech a také rozsáhlá dokumentace. Požár si vyžádal jednu oběť - zahynul strážný objektu. Neštěstí patrně zavinila technická závada. Škody se odhadují na deset milionů korun. Případem se nadále zabývají hasiči a kriminalisté.
    Celý areál Mikulčic čekají rozsáhlé úpravy. Počítá se s  výstavbou moderní základny pro archeology. V příštím roce bude otevřen zmodernizovaný druhý pavilon expozice Slovanské hradiště, který bude mít atmosféru starého velkomoravského chrámu. Zájem o hradiště přitom vzrůstá. Letos poprvé bude turistická sezona v Mikulčicích prodloužena i na první tři listopadové týdny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články