Chystá se soutěž na návrh radnice ve finském Espoo

Vložil
Martin Rosa
29.10.2007 00:30
Ve finském Espoo, druhém největším finském městě
po Helsinkách, se u příležitosti 550 let jeho existence chystá mezinárodní soutěž na návrh renovace a dostavby městské radnice.
Předmětem soutěže bude obnova a dostavba kancelářského areálu v centru města. Místo stavby nové dominantní administrativní budovy se však předpokládá spíše vytvoření urbanního prostředí, ve kterém se bude místit kvalitní administrativní a rezidenční architektura s veřejnými prostory.
Soutěž bude vypsána jako ideová a bude se kromě vyřešení aktuálních problémů zabývat i výhledem na léta 2015-2030. Výsledky poslouží především jako výchozí podklady pro veřejnou diskusi mezi veřejností, úředníky a politiky. Samotným projektem a jeho realizací se bude zabývat výroční zasedání městského zastupitelstva v srpnu 2008. O tom, jak se ve Finsku před vypsáním architektonické soutěže zapojuje do její přípravy i široká veřejnost, vypovídá anketa a elektronická diskuse pro občany města s názvem Kam byste umístili radnici města Espoo?.
Soutěž bude zahájena v prosinci a návrhy bude možno zaslat do konce března 2008. Výsledky budou zveřejněny v létě příštího roku.

Bližší informace včetně předběžných podkladů naleznete na stránkách espoo.fi >
0 komentářů
přidat komentář