Boom rekreačních bytů v Železné Rudě končí

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
26.10.2007 12:40
Liberec

Železná Ruda (Klatovsko) - Několikaletý boom výstavby rekreačních bytů v Železné Rudě končí. Podle majitelů místních stavebních firem už je oblast tímto sezonním bydlením nasycena. Dvoutisícové město, které je se Špičákem největším výletním centrem západočeské Šumavy, chce tyto stavby omezit. Ruda už nemá co nabídnout, řekl ČTK Jiří Svejkovský, jednatel Lesních staveb Nýrsko, které tam byty stavěly sedm let.

    "Loňská zima byla velmi špatná, hezkých dní na kolo je také velmi málo," řekl stavbař. V západní části Šumavy éra těchto bytů odezněla. V Alpách je to stále super kšeft, dodal. Luxusní byty na Špičáku za 35.000 až 45.000 Kč/m2 měl letos jiný stavebník velký problém prodat.
    Lesní stavby postavily na Špičáku téměř 200 rekreačních bytů, které bez problémů do letoška rozprodaly v cenách od 25.000 Kč/m2. Bývalý vojenský hotel Prokop přestavěly na 70 bytů, pod ním vzniklo sedm apartmánů. Mezi Prokopem a hotelem Rixi B vzniklo v novostavbě 32 bytů z cihel a dřeva. Další byty Sruby I a II postavily směrem na Hojsovu Stráž u odbočky na starou hamerskou cestu. Firma přebudovala dvě chalupy z první republiky. "Vzniklo v nich 62 bytů," řekl Svejkovský.
    Železná Ruda budování rekreačních bytů omezila. Chce, aby se investoři zaměřili na obnovu starších objektů. Ti, kteří chtějí stavět nové byty, musí platit městu 120 Kč/m2/rok. Peníze jdou na údržbu silnic, svícení a svoz odpadu. Radnice vyhlásila stavební uzávěru. "Chceme kvalitní horské městečko s objekty využívanými celoročně," řekl starosta Michal Šnebergr. V oblasti chybí bazén, golf, bikeparky i nové sjezdovky.
    Ve městě panují názory, že těchto bytů je hodně a nic nepřinášejí. Řada lidí se obává, že zvyšování jejich počtu může přinést existenční problémy majitelům hotelů a penzionů. Rekreačních bytů je v Železné Rudě a Špičáku téměř 500. Jsou využívány hlavně v zimě. Ve městě je 6500 lůžek v hotelích a penzionech. Z nich dostává radnice poplatky, jež majitelé rekreačních bytů neplatí. Od státu plyne radnici příspěvek na 2000 stálých obyvatel, v sezoně jich tam bydlí až pětkrát více.
    Lesní stavby se nyní více orientují na byty ve městech, kde jsou perspektivní firmy s dostatkem práce. Příkladem je Okula Nýrsko, která spolu s městem a dalšími nýrskými firmami Greiner a Uvex připravuje stavbu až stovky bytů. Firmy plánují svým lidem na bydlení výrazně přispívat.
0 komentářů
přidat komentář