O NK budou jednat památkáři, architekti i právníci

Vložil
ČTK
25.10.2007 10:30
Praha

Praha - Ve skupině, která se bude zabývat umístěním a podobou nové budovy Národní knihovny (NK), bude ředitel NK Vlastimil Ježek, primátor Pavel Bém (ODS), ministr kultury Václav Jehlička, případně jeho náměstek František Mikeš a ředitel Útvaru rozvoje města Bořek Votava. Bém to oznámil na dnešním zasedání zastupitelů. Další odborné týmy budou tvořeny památkáři, architekty a právníky.

"Problém není politický, ale památkářský a odborný," řekl Bém. Podle něho existuje v souvislosti s případnou výstavbou knihovny podle studie Jana Kaplického na Letné pět potíží. Jsou to pozemky, územní plán, dodržení pravidel mezinárodní architektonické soutěže a památkářské hledisko a peníze na výstavbu, uvedl Bém.
Architektonická soutěž byla na jiné pozemky, než na kterých měla nová budova stát, zopakoval Bém. Pokud by tam měla být, parcely by se musely směnit. "Chobotnice odpočívá jinde a nerespektuje územní plán," řekl primátor. Jeho změna by trvala podle něho dva roky. "Rozhodují o tom zastupitelé, bez nich to nelze," podotkl Bém.
Vítězný Kaplického návrh podle Béma nerespektuje pravidla soutěže. Depozitář knihovny Kaplický umístil pod zem, což je prý v rozporu s podmínkami.
"Chobotnice odpočívá půl kilometru od Pražského hradu na hranici památkové rezervace," nastínil čtvrtý problém Bém. Budova má být v ochranném pásmu památkové rezervace, pro které podle primátora platí závazná pravidla a omezení. "Není možné, aby stála 48 metrová chobotnice půl kilometru od Hradu bez toho, aby se k tomu vyjádřili odborníci památkové péče," sdělil Bém.
Posledním problémem jsou podle něho peníze na výstavbu budovy. Připomněl, že premiér Mirek Topolánek řekl, že prioritou státu v Praze je oprava Klementina a Národního muzea. Premiér dnes potvrdil, že v rozpočtu na příští rok je pro novou knihovnu určeno něco přes 200 milionů korun. O postupu v dalším období se však podle něj musí vážně diskutovat s opozicí a na půdě parlamentu. "Pokud by objem knihovny měl přesáhnout původně plánovaných 1,5 miliardy, tak to je opravdu stavba, která si zaslouží zvláštní pozornost," řekl.
Topolánek také kritizoval Prahu za postup, jaký v případě projektu nové knihovny zvolila. Vadí mu, že pražský magistrát problematiku od počátku neřešil s vládou. "Bez vlády nemůže stát žádná Národní knihovna kdekoliv a v jakékoliv podobě," prohlásil. Situaci ohledně knihovny přirovnal k problému pražské kandidatury na pořadatelství letních olympijských her. Podle něj o kandidatuře vůbec nebyla oficiálně informována vláda a neměla možnost se k olympiádě vyjádřit.
Podpora záměru výstavby nové budovy knihovny je v programovém prohlášení radních. "Chceme-li naplnit program rady, musíme hledat řešení. Musíme tedy jednat," řekl primátor.
Na jednání zastupitelstva přišli zastánci výstavby budovy podle Kaplického návrhu na Letné, kteří před tím demonstrovali před úřadem. Měli transparenty "Bém škodí Praze" a "Bém ano, ale jinde". Projevy zastupitelů občas přerušovali výkřiky a pískotem.
Bém zahájil svůj proslov odlehčeně, když hovořil o hlavonožcích. Nejvíce podobná Kaplického studii je podle něho chobotnička skvrnitá, která žije v australských mořích. "Krásná chobotnička, já ji vidím. Ale ona má 48 metrů, ta malá holčička," řekl primátor.
Ostré debaty kolem knihovny začaly před dvěma týdny. Vyšlo najevo, že většina zastupitelů za ODS ji podle Kaplického návrhu ji na Letné nechce. Podobného názoru jsou i někteří zástupci opozičního klubu ČSSD.
0 komentářů
přidat komentář