V Olešnici začala výstavba lyžařského centra Jihomoravského kraje

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
13.11.2005 13:35
Praha

OLEŠNICE (Blanensko) - V Olešnici na Blanensku začala přeměna vrchu Kopaniny na lyžařské centrum Jihomoravského kraje. Do příští zimy na něm vzniknou dva asi 500 metrů dlouhé svahy s lanovkami. Počítá se s nákupem zařízení pro umělé zasněžování i s výstavbou lyžařské chaty, řekl dnes ČTK olešnický starosta Zdeněk Peša. Moderní lyžařské svahy na jižní Moravě dosud nebyly kvůli teplému podnebí.

Stavba střediska má stát 25 milionů korun. Svah by se měl již příští rok hemžit jihomoravskými lyžaři, kteří zatím míří za sněhem do Jeseníků a Beskyd. Radnice předpokládá, že v plné sezoně bude využívat obě lanovky za hodinu asi 1200 lyžařů.
V uplynulých dnech začala rekonstrukce lanovky na jednom svahu a také výstavba asfaltové cesty vedoucí na Kopaniny. Na jaře se počítá se zahájením výstavby lyžařské chaty.
Areál vzniká ze starých sjezdovek. K nejznámějším patří sjezdovka v Němčičkách na Břeclavsku. Leží mezi meruňkovými sady a vinicemi, měří 250 metrů a je nejníže položeným lyžařským svahem ve střední Evropě. Bez umělého povrchu a četných sněžných děl by se neobešla.
Olešnice má ale pro vytvoření lyžařského centra ideální podmínky. Leží v severním cípu kraje. Kopaniny se tyčí do výšky 687 metrů nad mořem a patří k nejchladnějším oblastem regionu.
0 komentářů
přidat komentář