Jihomoravský kraj vyhlásil soutěž o nejlépe opravenou památku

Vložil
ČTK
24.10.2007 11:25
Brno

Brno - Majitelé či správci památek na jižní Moravě mohou soutěžit o to, kdo letos svůj zámek, kostel nebo jiný památkově chráněný objekt nelépe opravil. Soutěž vyhlásil Jihomoravský kraj. O nejzdařilejší opravě rozhodnou odborníci i veřejnost. Vítěz dostane 150.000 korun, řekl dnes ČTK krajský zastupitel Jiří Kadrnka.
    Do soutěže je možné přihlásit památky, u kterých se nějaká oprava nebo investice uskutečnila letos. Na krajském úřadu je do 20. prosince může přihlásit kdokoli, majitel, správce i obdivovatel. Odborná komise z návrhů vybere 15 objektů. Vítěze pak z nich v internetovém hlasování zvolí veřejnost. Ceny pro nejúspěšnější opravy udělí politici příští rok na jaře.
    Soutěž má majitele kulturních památek motivovat, aby se do oprav pouštěli a dělali je kvalitně. Kraj každoročně na opravy památek rozděluje dotace. Může však uspokojit jen část žadatelů a rozdělené peníze jsou zlomkem toho, co by do památkově chráněných objektů bylo třeba investovat.
    Letos rozdělil kraj téměř 20 milionů korun, majitelé památek žádali více než čtyřikrát tolik. Náklady na opravu památek v regionu jsou však mnohem vyšší - například jen obnova vily Tugendhat, jediné české památky moderního umění zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO, má přijít asi na 140 milionů korun.
    V regionu je přes 5000 nemovitostí, které mají statut kulturní památky. Převažují mezi nimi historicky cenné domy, v kraji je také téměř 400 památkově chráněných kostelů, 100 zámků a 750 soch. Na seznamu UNESCO je kromě brněnská vily Tugendhat také lednicko-valtický areál.
0 komentářů
přidat komentář