Liberečtí adepti architektury navrhují bydlení pro netopýry

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
23.10.2007 09:30
Liberec

Liberec - Bydlení pro netopýry navrhují v rámci svých semestrálních prací studenti architektury Technické univerzity v Liberci. Podobné zvířecí téma nezadal proděkan Jiří Suchomel studentům ve svém atelieru poprvé. V minulosti navrhovali například bydlení pro slony či pavilon motýlů. Je to pro nové studenty dobrá rozcvička, zkusit vytvořit stavbu pro jiné tvory, než jsou lidé, řekl dnes ČTK Suchomel. K zadání ho prý inspirovala soutěž na návrh ubikací pro netopýry u řeky Temže v Londýně.
    Pětice studentů prvního ročníku má za úkol navrhnout Veselý dům pro netopýry. Přístřešky by měly netopýrům zajistit letní i zimní úkryt a zároveň zoologům umožnit přístup dovnitř kvůli výzkumu těchto savců, jejich sledování, ochraně či kroužkování. Podle zoologa Severočeského muzea v Liberci Martina Pudila přitom netopýři nejsou snadnými klienty. "Jsou velmi nároční a hned tak někde se jim nelíbí, nikdy nelze garantovat, zda novou stavbu obsadí. Třeba ptáci jsou mnohem méně nároční, pokud jde o bydlení," řekl ČTK Pudil.
    Podobné projekty jsou podle Pudila potřebné, protože přirozených míst, kde mohu netopýři žít, v  přírodě ubývá. "Paradoxně jsou na tom nejhůř lesní druhy netopýrů, kteří jako úkryt využívají dutin stromů," poznamenal. Starých stromů s dutinami je ale podle něj v lesích stále méně, proto se odborníci snaží netopýrům nabídnout dřevěné budky. "Jen 20 až 30 procent z nich však netopýři obsadí," dodal Pudil.
    Studenti už dokončili první etapu práce - celkový pohled na začlenění přístřešku do krajiny. Ještě je čeká druhá prezentace a připomínky pedagogů a ve druhé polovině listopadu musejí odevzdat hotovou semestrální práci. Modely ubikací pro netopýry dělají po etapách a postupně je zvětšují.
    "Je to zajímavá práce. Navrhl jsem model hodně členitého netopýřího interiéru a navenek jednoduchého domku ve svahu tak, aby nerušil okolní ráz krajiny," vysvětlil autor jednoho z projektů Karel Balšan.
    Bydlení pro netopýry není jediným neobvyklým počinem atelieru Jiřího Suchomela. Před několika roky se jeho studenti proslavili třeba modely mostních konstrukcí ze špaget. Studenti TUL Jitka Pucandlová a Miroslav Němeček postavili v listopadu 2004 v kategorii "nejlehčí most" konstrukci o hmotnosti 115 gramů a s rozponem jeden metr, která vydržela zátěž dvou kilogramů. V celosvětové soutěži kanadské Okangan University College pak za svou stavbu získali páté místo.
0 komentářů
přidat komentář