Kvůli stížnostem veřejnosti bude na ústeckém náměstí jiná dlažba

Zdroj
Eliška Cesarová
Vložil
ČTK
13.11.2005 13:30
Ústí nad Labem

ÚSTÍ NAD LABEM - Kvůli stížnostem veřejnosti se rozhodlo vedení města Ústí nad Labem změnit dlažbu na rekonstruovaném Mírovém náměstí a v přilehlých ulicích. Lidem vadily zejména spáry mezi žulovými kostkami. Ozvali se poté, co začali po rekonstrukci používat část chodníků v Hrnčířské ulici. "Především ženám na jehlových podpatcích by se po této dlažbě špatně chodilo," řekl dnes novinářům starosta centrálního obvodu Radek Vonka.

Štípané kostky na chodnících proto podle něj nahradí řezané, které budou mít hladký povrch, a tudíž budou na sebe navazovat bez spár. "V této chvíli ještě zvažujeme, zda na chodníky dáme drobné kostky o velikosti šest krát šest centimetrů, nebo větší deset centimetrů na deset centimetrů," uvedl Vonka. Dodavatel by měl vzorky kostek k rozhodnutí předložit v pondělí.
Rekonstrukci náměstí zahájili stavbaři letos v červenci. Má stát bez DPH 126 milionů korun, přičemž 110 milionů korun uhradí po dokončení díla Evropská unie a částečně stát. Po skončení úprav v srpnu 2006 najdou obyvatelé ve středu města lavičky, pítka, kašny, budou chodit po žulových a čedičových kostkách. V podélných ulicích vzniknou aleje, kde bude na 80 stromů. Některé zastávky MHD stavbaři posunou do navazujících ulic, což by mělo přispět ke zklidnění v centru.
Současná rekonstrukce a dostavba Mírového náměstí je největší úpravou centra města od druhé světové války. Na náměstí postupně rostou nové obchodní domy. Vedle komplexů Sever a Špalíček je tam i nová budova HVB Bank. Společnost AZ Sanace letos začala se stavbou Paláce Zdar.
Vonka uvedl, že dodatečná změna dlažby by rekonstrukci náměstí a přilehlých ulic neměla prodražit o více než deset procent. Radnice podle něj počítá také s tím, že by nechala vyměnit i kostky na již hotových chodnících. Město má podle něj zájem o to, aby se lidem po dlažbě dlouho dobře chodilo. Proto je ochotno zaplatit i vyšší cenu.
0 komentářů
přidat komentář