Slavná Jurkovičova vila přivítá turisty až v roce 2010

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
22.10.2007 11:15
Brno

Brno - Milovníci historie si dnes mohli v tomto roce naposledy prohlédnout slavnou Jurkovičovu vilu v Brně-Žabovřeskách, která patří mezi nejvýznamnější secesní památky v České republice. Objekt otevřela Moravská galerie (MG) v dubnu a letos si jej prohlédlo přibližně 5100 turistů. Vila bude znovu otevřena až v roce 2010, protože ji čeká náročná rekonstrukce, řekla dnes ČTK pracovnice galerie Simona Juračková.
    Jurkovičova vila vznikla v roce 1906. Sloužila sto let jako jakýkoli jiný objekt k bydlení. Loni ale tuto dřevěnou stavbu se zajímavými lidovými prvky koupila za 15 milionů galerie, která ji chce trvale zpřístupnit. Nutná je ale celková obnova budovy.
    Opravy přijdou na 40 milionů korun. Galerie chce na ně získat prostředky z takzvaných norských fondů. "Především je nutné dát původní podobu interiérům. Součástí restaurátorských prací bude i obnova tapet nebo dřevěných krovů," uvedla Juračková.
    Pro interiéry budou vyrobeny repliky původního nábytku. Bude doplněn i mobiliářem, který je s tím původním téměř identický. V  budově vznikne expozice nejen o někdejším majiteli slavné vily, ale i dalších secesních architektech a jejich tvorbě.
    "Těší nás velký zájem veřejnosti o objekt. Když vydrželi čekat na jeho zpřístupnění sto let, budou si nyní ještě muset počkat dva roky kvůli opravě vily," doplnila Juračková.
    Slovák Dušan Samo Jurkovič (1868 až 1947) patří k nejvýznamnějším architektům, kteří v  českých zemích působili na přelomu 19. a 20. století. Osobitým způsobem spojoval secesi a další moderní směry s lidovou architekturou. Proslulé jsou jeho stavby na beskydských Pustevnách, lázeňské objekty v Luhačovicích nebo úpravy zámku v  Novém Městě nad Metují. Vilu v Brně projektoval a postavil pro sebe, obýval ji však jen krátce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články