Stoupá zájem o třípokojové byty i o lepší vybavení

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
22.10.2007 10:55
Praha

Praha - Mezi lidmi stoupá zájem o třípokojové byty. Zákazníci mají také podle developerských společností větší nároky na vybavení bytů, a vzrůstá i poptávka po luxusních bytových jednotkách. Důvodem je zlepšující se životní úroveň, a také to, že silné ročníky ze začátku 70. let si pořizují větší byty pro své rozrůstající se rodiny. Stále silný však zůstává i zájem o malé byty, zjistila v anketě ČTK.
    "Oproti uplynulým letům se postupně zvyšuje poptávka po větších bytech, zejména 3+kk s plochou 80 až 90 metrů," řekl ČTK mluvčí Skansky Ondřej Šuch. Záleží ale podle něj na konkrétním projektu. Podíl větších bytů, včetně luxusních a mezonetů nad 120 metrů čtverečních, roste, dodal.
    Společnost Finep sice stále eviduje vysokou poptávku po takzvaných startovacích bytech 2+kk o rozloze 45 až 60 metrů čtverečních, ale v  posledních dvou letech výrazně stoupl zájem o větší byty, uvedla mluvčí Pavla Temrová. "Byty 3+kk a více si nyní kupují hlavně silné ročníky ze začátku 70. let, kteří si pořizují bydlení již pro své rodiny s dětmi," dodala Miluška Netolická.
    Byt 3+kk se v Praze prodává od 39.000 korun za metr čtvereční, průměr se pohybuje okolo 45.000 korun za metr čtvereční. Horní hranice je podle Daniela Daška z Ekospolu neomezená. U ceny záleží na výbavě, ale i na termínu dokončení, dodala Netolická.
    Podle developerské společnosti Ekospol je největší zájem o malometrážní a středně velké byty. "Poptávka po velkých bytech tvoří zanedbatelnou část trhu," uvedl mluvčí společnosti Karel Zeman. Zájem o malé byty je podle něj dlouhodobý a nemění se. Také Orco zaznamenává zájem o byty 2+kk. Podle mluvčí společnosti Petry Zdeňkové je kupují mladé rodiny s vědomím, že je to dobrá investice. Jak se rodina rozrůstá, roste zájem o větší byty. Ty malé jsou ale podle ní výhodné i pro starší lidi.
    Podle Zemana se také změnily požadavky na standardní vybavení bytu. K tomu již dnes patří například plovoucí laminátové podlahy nebo obložkové zárubně. "V posledních letech vidíme vzrůstající zájem o luxusnější projekty, byty větších velikostí s nadstandardním designem i vybavením," uvedl Jiří Kašek ze společnosti ECM.
    Zákazníci dávají podle Temrové přednost kvalitě a umístění bytu. Cena za metr čtvereční prý není rozhodující. Zájem o  luxusní byty je dán zlepšující se ekonomickou situací v České republice i  atraktivitou Prahy mezi cizinci. Přispívají i výhodné úrokové sazby a vysoké zhodnocení nového bytu v metropoli. "Klienti mají k dispozici více finančních prostředků, a zároveň mají i více zkušeností a přesnější představy o tom, jak chtějí bydlet," dodal Šuch.
    Většina bytů se prodá ještě před jejich dokončením. Společnost Central Group prodá podle Netolické před zahájením výstavby zhruba 30 procent, po dokončení pak 95 procent bytů, někdy i všechny. Podobně jsou na tom další oslovení developeři. "Zatímco byty často znají své majitele dlouhé měsíce před ukončením výstavby, u rodinných domů ale i  luxusnějších bytů je obvyklejší, že klienti čekají, až bude stavba hotová," řekl Šuch.
    "Neprodejný nový byt v Praze neexistuje, rozdíl může být pouze v  době, za kterou se prodá," dodala Temrová. Luxusní projekty s velkými byty se podle ní prodávají pomaleji než malometrážní byty. Podle Zemana se u některých developerů najdou velké byty, které jsou neprodané i mnoho měsíců po dokončení výstavby. Hlavním důvodem je prý nepřiměřeně vysoká cena těchto bytů a enormní provozní náklady.
0 komentářů
přidat komentář