Liberecký kraj ocenil výstaviště, magistrát i most

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
19.10.2007 16:25
Liberec

Liberec - Nový pavilon A jabloneckého výstaviště, přestavba bývalé knihovny v Liberci na nový magistrát a přemostění železnice v Dolní Libchavě jsou vítěznými stavbami v soutěži Stavba roku Libereckého kraje. Ocenění uděloval kraj už potřetí. V letošním ročníku posuzovala odborná porota celkem 13 staveb ve třech kategoriích. Organizátoři se poprvé rozhodli rozčlenit stavby podle funkčnosti, technického a konstrukčního provedení.

    Porota letos zvlášť hodnotila stavby bytové a občanské výstavby, stavby účelové a průmyslové včetně přestaveb a samostatnou kategorii měly i stavby inženýrské, dopravní nebo vodohospodářské. Fotografie a dokumentaci všech vítězných a také zúčastněných staveb si mohou zájemci prohlédnout až do konce října na výstavě ve vestibulu krajského úřadu, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.
    Podle krajského radního pro rozvoj není cílem soutěže jen porovnat práci stavebních firem a projektantů v kraji, ale také ji představit investorům. Podmínkou soutěže je to, že stavba musí být realizována na území kraje. První ročník, který se uskutečnil před dvěma roky, hodnotil stavby z období pěti let. Vítězem se tehdy stala přestavba menzy Technické univerzity v Liberci, za originální řešení byla oceněna lávka Rádlo. Loňského ročníku se mohly zúčastnit stavby zkolaudované od 1. ledna 2004 do 30. června loňského roku. Letos byla soutěž otevřena akcím realizovaným v letech 2005 a 2006, zkolaudovaným do 31. března letošního roku.
    Před rokem porota posuzovala 12 staveb. Zvítězila přestavba bývalého továrního objektu Vista v centru Semil pro potřeby tamního městského úřadu. Přestavba podle projektu, jehož autorem byl liberecký architekt Filip Horatschke, byla úspěšná i v celostátní soutěži Stavba roku 2006. Podobně uspěla také rekonstrukce a dostavba Městského stadionu v Liberci, která loni získala mimořádnou cenu hejtmana.
0 komentářů
přidat komentář