Tošenovský: Za některé průmyslové stavby se budeme stydět

Zdroj
Vladislav Sobol
Vložil
ČTK
19.10.2007 16:15
Ostrava

Ostrava - Za některé průmyslové stavby, které nyní narychlo vznikají kvůli příchodu investorů do Moravskoslezského kraje, se podle hejtmana Evžena Tošenovského možná budou lidé později stydět. Na vině je malá kreativita architektů, ekonomický tlak investorů i nedůslednost stavebních úřadů a politiků některých měst a obcí, řekl hejtman dnes na vyhlášení druhého ročníku soutěže Stavba Moravskoslezského kraje 2007. Cílem soutěže je podle něj vyzdvihnout architekty, investory i stavební firmy, kteří se podílejí na vzniku příkladných projektů.

"Některé stavby, které nyní vznikají, jsou příliš účelové, nemají skoro žádný architektonický prvek. Jsou to klasické výrobní krabice obložené zvlněnými plechy, které nic nového nepřinesou a časem se za ně budeme stydět," řekl Tošenovský.
Na tlak ekonomiky a úsporné požadavky podle odborníků doplácí také architektura nově vznikajících obchodních center. "Přitom to není jen o penězích, ale o chuti a odvaze, aby i průmyslová stavba nějak vypadala," míní předseda krajské rady Svazu podnikatelů ve stavebnictví Pavel Ševčík.
Kromě investorů, kteří se snaží ušetřit, jsou podle něj na vině i regionální politici a úřady. "Nástroje územního rozvoje se ne vždy využívají. Na první pohled jde vidět, jestli si obec dupne a přitlačí investora k architektuře, která svou formou souvisí s daným územím i perspektivami územního plánu," dodal Ševčík.
Invaze výrobních podniků však přináší severomoravskému stavebnictví a architektuře také pozitiva. Zatímco krabice montoven se staví na periferii co nejlevněji, v centrech měst vznikají reprezentativní bytové domy, kancelářské budovy i hotely. Jejich vzhled většinou odpovídá nejnovějším trendům. Současná situace se podle Tošenovského podobá 20. letům minulého století, kdy začal rozvoj celého regionu a na Ostravsku vzniklo mnoho pozoruhodných staveb. "Je to velká výzva pro projektanty, architekty i stavaře," řekl hejtman.
Soutěž Stavba Moravskoslezského kraje 2007 bude mít podobná pravidla jako loni. Soutěží se v kategoriích stavby občanské vybavenosti, bytové stavby, rodinné domy, průmyslové stavby a dopravní, inženýrské a vodohospodářské stavby. Lidé do ní mohou do konce února 2008 přihlásit stavby dokončené a zkolaudované v letech 2006 a 2007. Nejvyšší ocenění v předchozím ročníku získala aula a centrum informačních technologií Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.
0 komentářů
přidat komentář