K petici pro knihovnu vznikla také iniciativa proti stavbě

Vložil
ČTK
18.10.2007 22:50
Praha

Praha - Zatímco někteří umělci, architekti a další lidé začali ve středu podepisovat petici za to, aby nová budova Národní knihovny vznikla podle návrhu Jana Kaplického na Letné, dnes se objevila petice konkurenční. Iniciovali ji zástupci pražského divadla Ta Fantastika a nabízejí ji těm, kdo si stejně jako oni knihovnu přejí, ale ne na Letné. ČTK to dnes sdělili zástupci divadla.
    "Nechceme polemizovat s odborníky, dokonce pomíjíme i fakt, že byla porušena pravidla soutěže, chceme pouze stejně tak jako v dobách krize v  České televizi na přelomu let 2000 - 2001 otevřít prostor pro všechny, kteří mají odlišný názor, tedy kteří nesouhlasí s umístěním Národní knihovny na Letné," uvádějí v textu petice spolumajitel divadla Petr Kratochvíl a výkonný ředitel divadla Julius Hirsch.
    Jako reakce na poslední vývoj kolem knihovny, kdy se část pražských zastupitelů ODS včetně primátora Pavla Béma vyjadřuje k návrhu negativně, vznikla ve středu petice za stavbu podle Kaplického návrhu. V jejím petičním výboru jsou výtvarník Jiří Černický, architekt David Vávra, ředitel Centra pro současné umění Ludvík Hlaváček, historik architektury Zdeněk Lukeš, designéři Jan Němeček a Michal Froněk (Olgoj chorchoj), rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP) Pavel Liška, prorektor Akademie výtvarných umění (AVU) Jiří Ševčík a galerista Alberto Di Stefano.
    Další petice za vznik nové budovy knihovny koluje po internetu. Najít ji lze na adrese www.mywww.cz/petice/; pod textem tam zveřejněným je podepsaný historik umění Jiří Šetlík. Dnes po poledni na adrese bylo přes 1100 podpisů.
18 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nevím o lepším místě
Václav Škoda
19.10.07 01:46
knihovnu jinam!
Pietro
19.10.07 02:49
Petice
Pol
19.10.07 02:09
oprava odkazu
archetr
19.10.07 05:56
SOUHLASÍM S POLEM
Libor Dobeš
19.10.07 06:46
zobrazit všechny komentáře