Jehlička: Ministerstvo nemá na stavbu Národní knihovny peníze

Vložil
ČTK
18.10.2007 10:30
Praha

Praha - Ministerstvo kultury pro letošní rok nepočítá s žádnými penězi na stavbu nové budovy Národní knihovny. V rádiu Impuls to dnes řekl ministr kultury Václav Jehlička. Podle něho také zůstává otázkou, kdy peníze na novou Národní knihovnu budou. Má prý dlouho pocit, že nová knihovna se nepostaví tak rychle, jak bylo líčeno.

"Jsem ministr kultury, nejsem ministr financí nebo nejsem premiér, ale ti by lépe věděli, kde vzít peníze, a já si myslím, že ty peníze v současné době na tuto stavbu nejsou," řekl ministr.
Premiér Mirek Topolánek přitom v úterý prohlásil, že nová budova Národní knihovny (NK) nepatří mezi priority současné vlády a nejsou na ni v rozpočtu vyčleněny peníze. Není tedy ani zřejmé, zda na ni stát chce peníze dát. Výstavba knihovny je podle úřadu vlády záležitostí ministra kultury.
"My bychom mohli financovat jedině drobné," řekl v pořadu rádia Impuls Jehlička. Od jeho nástupu do úřadu zatím ministerstvo údajně nic pro novou knihovnu nefinancovalo a z jeho rozpočtu by se podle něj rozhodně na stavbu peníze brát neměly. "Tady musí být ty peníze, a dokud nebudou, tak se stavět nebude," uvedl ministr. "Já myslím, že to neví nikdo, kdy na to ty peníze budou," dodal. Pro budovu navíc podle něj ještě není určen žádný pozemek, nepadlo územní rozhodnutí a nebyly zahájeny ani žádné přípravné práce.
Podle ministra kultury vše záleží na vládě. Pokud by byl pozemek a vláda se dohodla, peníze se našly, se vším souhlasil pražský magistrát i zastupitelstvo, tak prý věří, že se nová budova Národní knihovny postavit dá. V současné době je ale ve hře spousta faktorů, upozornil Jehlička. Připustil, že realizace projektu nové knihovny by mohla být pozastavena.
O tom, zda skutečně bude na Letné stát knihovna podle návrhu architekta Jana Kaplického, který vzešel z mezinárodní soutěže, se začalo pochybovat minulý týden. Ukázalo se, že proti návrhu je většina městských zastupitelů ODS včetně primátora Pavla Béma (ODS). Podle dnešních informací ČTK primátor příští týden předloží řediteli Národní knihovny Vlastimilu Ježkovi seznam konkrétních míst, na nichž by objekt mohl vyrůst. Hovoří se o Strahově, Pankráci, Proseku, Letňanech nebo i Stodůlkách.
Světoznámý architekt českého původu Kaplický v neděli připustil, že by jeho návrh budovy NK vůbec nemusel v Praze stát. Na podporu výstavby nové budovy Národní knihovny (NK) dle jeho vítězného návrhu sepsali petici architekti, historici, umělci i pedagogové ze stavitelských oborů.
Národní knihovna chce stavbou své druhé budovy řešit zejména prostorové problémy. Pokud podle ředitele Ježka nevznikne nová stavba, nastane po roce 2010 kolaps knihovny z kapacitních důvodů.
0 komentářů
přidat komentář