Někteří brněnští politici chtějí novou budovu NK v Brně

Vložil
ČTK
18.10.2007 10:15
Praha

Brno/Praha - Někteří brněnští politici uvažují o tom, že nová budova Národní knihovny (NK), kterou navrhl architekt Jan Kaplický a proti jejímuž umístění na pražské Letné je většina pražských zastupitelů za ODS, by mohla být postavena v Brně. Podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) přišel s tímto odvážným nápadem o víkendu brněnský poslanec z ČSSD Jeroným Tejc. Nápad se velmi zamlouvá brněnskému primátorovi Romanu Onderkovi (ČSSD), píše deník. Vedení knihovny ale podle MfD považuje přemístění novodobých fondů do Brna za vyloučené.

MfD píše, že Onderka už pro novou budovu vymýšlí místo. Podle něj by mohla stát třeba na místě bývalých kasáren v městské části Řečkovice. "Museli bychom získat státní peníze, a nevím, nakolik je to průchodné," prohlásil ale současně primátor jihomoravské metropole.
MfD dále uvádí, že možnost postavení futuristické budovy NK v jiném městě připustil i Kaplický. Už má prý nabídky. "Už jsem zaznamenal zájem a otázky z jiných měst - z Brna, dokonce i z Bratislavy," řekl Kaplický MfD s tím, že návrh je tak unikátní, že se o něj zajímají například i ve Skotsku. Podle MfD se Kaplického projekt zamlouval řediteli knihovny v Edinburghu.
Kaplický ale MfD současně řekl, že svůj návrh nechce stáhnout a nechce se s Prahou rozloučit. Uvedl také, že knihovnu nejde postavit na jiném místě.
K tomu, že názor na projekt změnil pražský primátor Pavel Bém (ODS), Kaplický poznamenal, že primátor změnil názor na nátlak prezidenta Václava Klause, jemuž se návrh nové stavby NK rovněž nelíbí.
Dnešní Právo v souvislosti se spekulacemi o možném novém místě pro NK poukazuje na to, že zástupci šesté pražské městské části se v rámci jednání komise územního rozvoje rozhodli požádat o změnu územního plánu pro někdejší sletový a spartakiádní stadion na Strahově, kde je dnes tréninkové centrum fotbalového klubu Sparta Praha.
"Rozhodně by nešlo o přesunutí Kaplického stavby. Jednak je to asi nemožné a osobně si myslím, že takovou stavbu nelze vzít jako krabičku od sirek a hýbat s ní po Praze," řekl Právu starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.
"Prostor velkého stadionu je dost velký na to, aby se tam mohla vytvořit nová Národní knihovna a navíc tam přesunout Památník národního písemnictví i depozita z Hostivaře. Je to navíc v širším centru, což je pro knihovnu vhodné. Přitom by nebyl problém zachovat památkový charakter stadionu," dodal Chalupa.
Národní knihovna chce stavbou své druhé budovy řešit zejména prostorové problémy. Pokud podle jejího ředitele Vlastimila Ježka nevznikne nová stavba, nastane po roce 2010 kolaps knihovny z kapacitních důvodů.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
trpký smích
archetr
18.10.07 08:24
brno
kolemjdoucí
18.10.07 11:21
zobrazit všechny komentáře