Poslanci chtějí zrychlit výstavbu dálnic, změní vyvlastňování

Vložil
ČTK
16.10.2007 10:40
Praha

Praha - Skupina poslanců ODS a ČSSD chce zrychlit výstavbu veřejně prospěšných staveb, hlavně dálnic. Navrhují proto změnit zákon o vyvlastnění. Nově by z něj mělo zmizet ustanovení, podle kterého má žaloba vyvlastňované osoby na vyvlastňovací rozhodnutí odkladný účinek. O odkladném účinku žaloby bude však moci nadále rozhodnout dotyčný soud. Návrhem novely se bude na některé z příštích schůzí zabývat Poslanecká sněmovna.

    Zákon by měl nabýt účinnosti dnem vyhlášení. Pokud někdo, komu soud nařídil vyvlastnění pozemku, již toto rozhodnutí zažaloval, pak odklad zanikne dnem nabytí účinnosti novely. Navrhovatelé argumentují tím, že může trvat několik let, než se strany dočkají konečného rozhodnutí soudu. Protože do okamžiku nabytí právní moci nelze podat žádost o stavební povolení, může se stavba protáhnout proti plánu i o několik let.
    "Vycházíme zejména z toho, že o vyvlastnění je rozhodnuto už v procesu územního plánování. To vyvlastňovací řízení, které se vede v rámci stavebního řízení, tak je de facto jen spor o peníze, o úhradu a její výši," řekl ČTK jeden z předkladatelů, jihočeský poslanec ODS a táborský zastupitel František Dědič.
    Pod návrhem jsou podepsáni čtyři jihočeští poslanci, jeden středočeský a jeden pražský. Někteří z nich jsou členy Sdružení pro výstavbu dálnice D3 a rychlostní silnice R4. "Spojuje nás aktivní přístup k budování dálnice D3," potvrdil Dědič. Dálnice D3 má v budoucnu spojit Prahu s Českými Budějovicemi, rychlostní R4 spojuje Prahu s hraničním přechodem Strážný.
    Stejné problémy podle Dědiče existují i na ostatních úsecích silnic a dálnic. "Nechceme v žádném případě nikoho více omezovat v právech, ale na druhou stranu také nechceme, aby případně bylo možné na druhou stranu vlastnické právo zneužívat," uvedl.
    Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková řekla, že návrh novely ještě nemá k dispozici. Podle ní nelze říct, že by tento samotný návrh byl prospěšný pro ŘSD, protože případný odkladný účinek by závisel na rozhodnutí soudu. Skutečný dopad zákona podle ní ukáže až praxe.
    Návrh zákona o vyvlastnění předložila do sněmovny v červnu 2005 bývalá sociálnědemokratická vláda Jiřího Paroubka. Věcný záměr zákona schválil kabinet již v roce 2002. Sněmovna zákon přes odpor tehdy opoziční ODS a části lidovců schválila koncem roku 2005. Senát ho vetoval a prezident ho odmítl podepsat, poslanci však vrácení vždy přehlasovali.
0 komentářů
přidat komentář

Související články