Deníky komentují spory o novou budovu Národní knihovny

Vložil
ČTK
15.10.2007 10:55
Praha

Praha - Komentáře Mladé fronty Dnes (MfD) a Práva se dnes shodně pozastavují nad tím, že proti návrhu nové budovy Národní knihovny v Praze z  dílny architekta Jana Kaplického vystupují lidé, kterým nevadila například polistopadová architektura zvaná "podnikatelské baroko".
    "Mně se to nelíbí, to je přece kvalifikovaný názor v době, která nemá jasná kritéria krásy a ošklivosti. Proč však nejvíc křičí lidé, jimž nevadí mrakodrapy na Pankráci a podnikatelské baroko na venkově?" ptá se mimo jiné komentátor Práva.
    "Kde jste byli vy, zachránci Prahy, když se v 90. letech stavěly ty nevkusné kachličkové budovy bank a spořitelen? Jak to, že dovolujete masovou výstavbu podnikatelského baroka, kde na polích vznikají odporná sídliště naležato bez náměstí? Proč nepodáváte stížnosti a neházíte těla pod bagry tam? Ale hlavně, proč si myslíte, že vás členství ve straně nebo komoře opravňuje měnit výrok expertky z UNESCO, tedy organizace na ochranu památek?" táže se autorka článku v MfD.
    MfD rovněž otiskuje článek pražského primátora Pavla Béma (ODS) k problematice výstavby nové budovy Národní knihovny.
    Budoucnost nové budovy Národní knihovny v Praze na Letné je stále více nejistá. Svůj nesouhlas se stavbou vyjadřuje většina nejvýznamnější části pražského zastupitelstva, klubu ODS.
    Občanští demokraté jsou ochotni tolerovat stavbu umístěnou dál od centra Prahy, tomu se Kaplický brání. Zároveň odmítá zjednodušené debaty o změně barvy či vzhledu knihovny. K takovým věcem se chce vyjádřit jen v odborné diskusi.
    Podle ankety ČTK z minulého týdne většina architektů míní, že by Praha měla Kaplického stavbu mít. Většina si ale také myslí, že by se pro ni mělo vybrat jiné místo.
0 komentářů
přidat komentář