Architekti Kaplického knihovnu chválí, ale na Letné se jim nelíbí

Vložil
ČTK
13.10.2007 08:45
Praha

Praha - Nová budova Národní knihovny od Jana Kaplického by na Letné spíše být neměla, vyplynulo z dnešní ankety ČTK mezi architekty. Samotný návrh ale architekti chválí. Proti tomu, aby budova na Letné vyrostla, je většina městských zastupitelů za ODS. Občanští demokraté mají ve sboru naprostou převahu. Město může výstavbu zablokovat.
    "Myslím, že se budova Národní knihovny v jakékoli podobě na Letnou nehodí," řekl ČTK architekt Martin Vokatý. Území je podle něho příliš cenné a exponované pro budovu, o níž si prý není jistý, zda kvůli moderním technologiím bude zastávat stejnou funkci jako v  uplynulých sto letech. Nepřinese na Letnou dostatečný život, uvedl Vokatý, spoluautor haly Sazka v Libni. Kaplického návrh se ale mu líbí.
    Podle architekta Vlada Miluniče, jenž je například spoluautorem Tančícího domu, je rozumné mít v Praze budovu od Kaplického. "Místo ale není vhodné," řekl ČTK Milunić. Je podle něho daleko od vysokoškolských fakult a špatně přístupné od metra. Panorama Hradčan by však budova nepoškodila, dodal Milunić.
    Že by Jan Kaplický měl mít stavbu v Praze, si myslí i architekt a pedagog pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové Jindřich Smetana. Podle něj ale byla nevhodně vypsaná soutěž na místo, kterému chyběla a dosud chybí urbanistická studie.
    "V případě osobnosti typu Kaplického by nebylo od věci - a většina architektonické obce by to respektovala - kdyby mu to primátor zadal 'z ruky', stejně jako činili osvícení panovníci třeba v případě zakázky pro Petra Parléře," řekl Smetana ČTK. Soutěž je však podle dnes platných zákonů a vzhledem k očekávané výši nákladů nutná.
    Smetana by rád viděl Kaplického v  jakémsi konziliu, které by mělo hledat východisko ze současné situace, kdy velká část pražských zastupitelů vyjadřuje ke knihovně v její dnes navrhované podobě svůj nesouhlas. "Udělal bych ho klíčovou osobností konzilia, ale jako osobnost, nikoli jako autora," řekl. Podle architekta je nemožné stěhovat budovu Národní knihovny na periferii, jak to navrhují někteří zastupitelé, ale třeba i hlavní konzervátor Národního památkového ústavu Josef Štulc.
    Debaty se však vedou nejen o zamýšlené podobě knihovny, ale i o místě, kde by měla budova stát. Praha sice pro novou stavbu knihovny na Letné loni hlasovala téměř jednomyslně - tehdy ale nebyl znám pozdější vítězný návrh. Podle většiny oslovených odborníků problémy plynou z toho, že před soutěží chyběla urbanistická studie Letné. Řešila by nejen knihovnu, která má stát na místě v územním plánu dlouhodobě vyhrazeném pro stavbu kulturního charakteru, ale i další zamýšlené budovy na pláni. Parcela pro knihovnu je mimo vlastní Letenskou pláň.
    Výstavba nové budovy knihovny by měla podle oficiálních údajů stát asi dvě miliardy korun. Lidé, kteří zpracovávají rozpočty obdobných staveb a které oslovila ČTK, soudí, že by byla dražší. Nyní budovaná Národní technická knihovna, jež vzniká v  Praze 6, má stát 2,1 miliardy. Staví se rok a v provozu má být za dva roky.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Osobnosti
pipe
13.10.07 03:46
Chyba v nadpisu
pepito
14.10.07 04:41
Nechápu chválící architekty
robert
15.10.07 09:09
Zvláštní...
HK
15.10.07 04:06
Všichni architekti nemlčí
pipe
16.10.07 01:40
zobrazit všechny komentáře