V centru Přerova by měl být nový bronzový model města

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
11.11.2005 11:00
Přerov

PŘEROV - V centru Přerova by již v příštím roce měl být rozměrný model historického jádra města. Na maketě v rozměru 1:500 by měli obyvatelé i návštěvníci města spatřit nejen památkovou zónu, ale i přilehlé ulice včetně památek. Náklady na pořízení modelu odhadlo vedení města na dva miliony korun. Radnice jej hodlá zhotovit při příležitosti oslav 750 let od povýšení Přerova na město.

"Vzhledem k tomuto výročí, které čeká město příští rok, by to byl jediný moment, který by byl zachován i pro další generace. Model by měl zachytit památkovou zónu města a přilehlé ulice," řekl dnes novinářům místostarosta Přerova Zdeněk Boháč (ODS).
Podle svých slov počítá s tím, že nová investice vzbudí u občanů rozporuplné reakce. "Lidé mohou reagovat různě. Vím, že mnozí nemají vodovod či kanalizaci. Na druhou stranu by městu nic z příštího roku oslav nezbylo," míní místostarosta. Nevylučuje přitom, že by na model mohli radní společně se zastupiteli přispět podobným způsobem jako na zhotovení městského zvonu.
Bronzový model historického jádra města za 2,5 milionu korun zdobí již několik let také centrum Olomouce. Třímetrová maketa stojí na Horním náměstí mezi Herkulovou a Caesarovou kašnou. Lidé na něm najdou popisy ulic a náměstí. Radnice se ale po instalaci modelu potýkala s řáděním vandalů. Tomu se chce Přerov vyhnout. "Chceme jej umístit na místě, které zabírají bezpečnostní kamery, je 24 hodin monitorováno a je v blízkosti městské policie," dodal místostarosta Boháč.
Maketa centra Přerova by měla mít podle mluvčího radnice Bohuslava Přidala rozměry 1,5 na 1,5 metru. Stát by měla přímo před radnicí na náměstí T. G. Masaryka na pěší zóně. Investici ještě musejí schválit zastupitelé.
0 komentářů
přidat komentář