Liberecký kraj zastavil stavbu zvedacího mostu ke svému sídlu

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
11.10.2007 07:05
Liberec

Liberec - Liberecký kraj zastavil výstavbu nového mostu ke svému sídlu. Nákladný projekt od začátku kritizovala opozice. Výstavba mostu přes řeku Nisu, který mělo být možné v případě velké vody zvednout, měla stát 20 milionů korun. Nyní se však ukázalo, že most sice bude nutné postavit, nemusí však být zvedací, řekl dnes novinářům náměstek libereckého hejtmana Karel Dolejší. Na novou stavbu však musí kraj vypsat novou veřejnou soutěž, a tak práce zastavil.
    Přemostění Nisy u bývalé budovy výzkumného ústavu, kde kraj sídlí, se připravovalo už v minulosti - původní projekt ze 70. let počítal s přemostěním řeky v délce zhruba 100 metrů a vytvořením jakéhosi náměstí před budovou. To se ale nerealizovalo a dnes už to ani není možné. Při projektování mostu museli brát architekti libereckého Sialu v úvahu, že v řečišti je parovod, který zužuje jeho profil. Proto byl most navržen tak, aby ho bylo v případě povodně možné zvednout o 1,7 metru. Právě zvedací zařízení stavbu prodražilo proti odhadům zhruba o pět milionů korun.
    Město Liberec ale připravuje projekt protipovodňových opatření, na který chce čerpat dotace z evropských fondů. Ten počítá se zrušením parovodu v korytě řeky. "Pak nebude nutné most zvedat," poznamenal Dolejší. Výstavba nedalekého nákupního komplexu Forum, který na místě bývalého obchodního domu Tesco staví nadnárodní společnost MULTI Development, navíc ukázala, že bude třeba nejen nový přístup ke krajskému úřadu ale i k sousednímu parkovišti. Most se proto možná posune. "Jak bude přemostění nakonec vypadat a na kolik přijde, budeme zřejmě jasné na jaře," řekl Dolejší.
    Most začala o prázninách stavět společnost Brex, která s cenou téměř 20 milionů korun bez DPH zvítězila ve veřejné soutěži. V ceně byl podle mluvčího krajského úřadu Jiřího Langera nejen samotný most. "Byla to částka za obě ramena mostu, přeložku kanalizace a terénní úpravy na obou březích i zvedací mechanizmy na obou ramenech," řekl Langer. Brex nakonec dostane zaplacené jen práce, které zatím odvedl. "Podle antimonopolního úřadu není možné, aby za změněných podmínek firma most stavěla. Protože jde o zcela jinou stavbu, musíme vypsat novou soutěž," dodal Dolejší.
0 komentářů
přidat komentář