Stát má do nádraží v Ústí investovat přes 1,5 miliardy korun

Vložil
ČTK
11.11.2005 10:50
Ústí nad Labem

ÚSTÍ NAD LABEM - Ministerstvo dopravy má v průběhu letošního roku a dalších dvou let investovat do úprav nádraží v Ústí nad Labem a modernizaci železničního uzlu více než 1,5 miliardy korun. Nádraží s obchody a službami, opravené okolí má zvýšit podle ministra dopravy Milana Šimonovského atraktivnost Ústeckého kraje pro nové investory a posílit image železniční dopravy v očích veřejnosti.

Šimonovský, zástupce ministerstva pro místní rozvoj, hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a ústecký primátor Petr Gandalovič podepíší v pátek v Ústí nad Labem memorandum o spolupráci při přestavbě nádraží, sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková. Vznikne skupina, která bude koordinovat aktivity jednotlivých účastníků.
Na modernizaci průjezdu železničním uzlem v Ústí stát letos ve Státním fondu dopravní infrastruktury vyčlenil 300 milionů korun. Pro příští rok se počítá podle Žižkové s částkou 466 milionů korun a v roce 2007 se má investice pohybovat okolo 800 milionů korun.
České dráhy již vybraly zájemce o stavbu komerčního centra v Ústí. Firmy budou v krajském městě podnikat pod kolejištěm. Zástavba se dotkne i okolí nádraží, proto se podle Šimonovského podepisuje memorandum o spolupráci.
Za to, že soukromníci oživí prostory, budou v následujících letech platit nižší nájem. Pod opravenou budovou hlavního nádraží v Ústí vznikne široký podchod, kde bude místo pro obchody, služby a odpočinek. Obchodní centrum by mělo navazovat na upravené nábřeží Labe. Magistrát by zde chtěl vybudovat parkoviště pro 100 aut a bezbariérově propojit centrum s ústeckou částí Střekov.
Přeměny nádraží na obchodní centra jsou podle Šimonovského možností, jak zvýšit konkurenceschopnost Českých drah. Od roku 2007 budou mít přístup na koleje všichni dopravci. V Ústeckém kraji se projekt nazvaný Živá nádraží bude realizovat ještě v Teplicích, Chomutově, Mostě a Lovosicích. V celé republice se projekt týká více než 60 stanic.
0 komentářů
přidat komentář

Související články