V Berlíně se nestaví téměř žádné byty

Zdroj
Zdeněk Polák
Vložil
ČTK
09.10.2007 04:25
Německo

Berlín

Berlín - Německo patří v Evropě mezi země s velmi nízkým počtem nově postavených bytů. Téměř nulový je pak přírůstek nových bytů v  Berlíně, naopak nejvíce se staví v Bavorsku. Tvrdí to ve své aktuální studii berlínský institut pro bytové hospodářství (IFS), podle něhož se v Německu nově staví zhruba tři byty na 1000 obyvatel. To je přitom zhruba stejně jako v České republice.
    Na každou tisícovku obyvatel byly v roce 2006 v Německu dokončeny v průměru tři byty, zatímco například v Irsku to bylo 21,3 a ve Španělsku rovných 16 nových bytů na 1000 obyvatel. V České republice bylo loni podle statistiků dokončeno 30.187 bytů, což jsou po přepočtu na 1000 obyvatel téměř tři byty, tedy zhruba stejné číslo jako v Německu.
    Nepříznivý trend na německém trhu s novými byty přitom má pokračovat. "Pro léta 2007 a 2008 je nutné v Německu znovu počítat s výrazným poklesem počtu nových staveb," citoval ředitele IFS Stefana Jokla deník Die Welt.
    Tento trend Jokl připsal mimo jiné na vrub zrušení státních příspěvků na vlastní bydlení, které německý stát poskytoval v období 1995-2005, než je zrušila současná vláda velké koalice.
    V loňském roce se v německé metropoli nepostavil v průměru ani jeden nový byt na 1000 obyvatel; podle IFS to bylo 0,9 bytu. V dalších zhruba 100.000 bytech v metropoli přitom nikdo nebydlí, odhaduje expert na bytovou politiku v berlínském senátu Thomas Brand. V Berlíně si tak prý najde byt téměř každý, neboť k dispozici jsou byty téměř všech velikostí a cenových kategorií.
    Berlín je přitom známý svými poměrně levnými nájmy. Za byt o ploše 65 metrů čtverečních se tu platí nájemné - bez nákladů a vytápění - kolem 350 eur, zatímco v nejdražším Mnichově to je více než 600 eur, což přesahuje celoněmecký průměr o 62 procent.
    V intenzitě nové výstavby se jednotlivé spolkové země výrazně liší. Například Braniborsko, které hlavní město obklopuje, se paradoxně těší z druhé příčky v počtu vzniku nových nemovitostí. Na 1000 obyvatel tu bylo postaveno 4,2 bytu na 1000 obyvatel. V průměru o dvě desetiny lépe na tom bylo už jen Bavorsko. "Ve spolkových zemích, v nichž převládá výstavba domů pro jednu či dvě rodiny, neklesla výstavba bytů tak výrazně jako v  regionech, v nichž je v popředí výstavba nájemních bytů," vysvětluje Jokl.
    V Berlíně se nové byty v malé míře staví jen v jeho východní části, ale v uplynulých pěti letech byly ve východním městském obvodě Marzahn-Hellersdorf naopak strženy paneláky s 4000 byty.
    Vyhlídky na rozhýbání německém trhu s byty jsou však podle expertů celkem příznivé. Německý Svaz vlastníků domů a pozemků předpokládá, že během pěti let poptávka po nových bytech opět předčí jejich nabídku.
    Například počet obyvatel Berlína, jichž je nyní zhruba 3,4 milionu, stále mírně stoupá a zároveň podle vědeckých modelů výrazně roste podíl lidí starších 65 let. Dnes tvoří 16,6 procenta obyvatel metropole, ale v  roce 2040 už to má být téměř třetina. Nedostatkovým zbožím se tak podle odborníků brzy stanou hlavně menší byty, které často vyhledávají senioři.
0 komentářů
přidat komentář

Související články