Zahrádkáři v Bruntále uspěli, jejich osada neustoupí novým domům

Zdroj
Vladislav Sobol
Vložil
ČTK
09.10.2007 04:15
Bruntál

Bruntál - Drobní pěstitelé uspěli v boji o zahrádkářskou kolonii Pod Lesem v Bruntále. Původně měly zahrádky ustoupit výstavbě 12 rodinných domů, po protestech zahrádkářů ale město nakonec od svého záměru ustoupilo. ČTK to řekl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek. Pod petici proti zrušení kolonie se podle šéfa bruntálských zahrádkářů Rudolfa Paulína podepsalo více než 3300 lidí.
    Červencové rozhodnutí rady o zrušení zahrádkové osady pozastavil starosta po protestech obyvatel již dříve, vítězství zahrádkářů potvrdilo nedávné zastupitelstvo. Na stranu zahrádkářů, kteří již plánovali veřejné demonstrace, se nakonec přiklonila velká většina zastupitelů.
    Zahrádkáři se nyní chtějí podílet na tvorbě územního plánu Bruntálu pro další období. "Bylo by fér, kdybychom se dozvěděli konkrétní záměry města. Například že zahrádky mají na současném místě budoucnost do roku 2020, do té doby by byl čas na hledání jiné vhodné lokality," řekl ČTK Paulín.
    Zahrádkáře pojí k  pozemkům tisíce hodin práce i citový vztah. "Lidé si tam vybudovali zahrady už v  70. letech na bažině a pozemky si poctivou prací zvelebovali, sami si zavedli elektriku a vodu. Je to jedna z nejlepších kolonií v Bruntále, navíc ji využívají hlavně starší lidé, pro které by bylo těžké se přestěhovat," uvedl Paulín.
    Bruntál nemá pro výstavbu rodinných domů dost vhodných pozemků, poptávka po nových parcelách k bydlení přitom stále roste. Zvažovaná lokalita byla podle radních díky své poloze a infrastruktuře pro novou výstavbu ideální.
0 komentářů
přidat komentář