Indonésie plánuje mezi Sumatrou a Jávou nejdelší most na světě

Vložil
ČTK
05.10.2007 11:35
Praha

Jakarta - Indonésie zvažuje výstavbu visutého mostu v délce více než 30 kilometrů, který by spojil ostrovy Jáva a Sumatra. Most určený pro silniční a železniční přepravu má stát kolem deseti miliard dolarů (195,6 miliardy Kč) a pokud bude dokončen, stane se nejdelším mostem na světě. Informoval o tom mluvčí společnosti PT. Artha Graha, největší firmy z konsorcia, které má zájem most vystavět, Heka Hertanto.

Vlády z provincií na obou stranách sundské úžiny a skupina místních firem se již dohodly na vypracování studie o proveditelnosti výstavby. Pokud projekt dostane zelenou, plánuje konsorcium zahájit stavbu mostu v roce 2012.
Projekt je velmi ambiciózní, protože most bude muset odolat silným zemětřesením a cunami. Úžina, přes kterou most povede, patří k jedné z nejvíce seizmicky aktivních oblastí na světě.
Na Jávě a Sumatře žije více než polovina z 220 milionů obyvatel Indonésie a nachází se zde největší města země. V současnosti se denně přepraví přes úžinu na trajektech kolem 350.000 osob a 25.000 vozů. Hertanto očekává, že tok osob a automobilů brzy překoná kapacitu přístavů Merak na Jávě a Bakauheni na Sumatře. "Most přes úžinu je jedinou možností jak do budoucnosti vyřešit tento problém," citovala agentura AP Hertanta.
0 komentářů
přidat komentář