Dublin: Bono chce stavět hotel podle Fosterova projektu

Vložil
ČTK
04.10.2007 14:05
Irsko

Dublin

Dublin - Frontman irské skupiny U2 Bono Vox plánuje velkolepou přestavbu hotelu v centru Dublinu. Značně tím však popudil své krajany. Proti extravagantnímu návrhu prosklené budovy tvarem připomínající kosmickou loď ostře protestují tradicionalisté, další část obyvatel irské metropole je ale nápadem britského architekta Normana Fostera nadšena, píše britský deník The Independent.

Bono se s pomocí Fostera chystá "převléci kabát" hotelu Clarence, který vlastní jeho spoluhráč z kapely, kytarista David Evans, známý spíše pod pseudonymem The Edge. Přestavba má být radikální - kromě rekonstrukce vnitřních prostor se má hotel také rozšířit a nová vnější skleněná struktura by měla nynější střídmý hotýlek na břehu řeky Liffey změnit k nepoznání.
Pokud projekt schválí příslušné úřady, získá zřejmě Dublin novou nepřehlédnutelnou dominantu. Foster, který je například autorem známého londýnského mrakodrapu přezdívaného kvůli tvaru "okurka", se totiž netají tím, že jeho záměrem je "stvořit něco velkolepého".
Už nyní má ale Bonova vize i mnoho oponentů. Těm se nelíbí především to, že zpěvák chce hotel rozšířit i do vedlejších domů, z nichž po přestavbě a vybourání vnitřních zdí zbudou prakticky pouze fasády. Například Michael Smith, bývalý předseda spolku An Taisce, který se zabývá kulturní a památkovou péčí, tvrdí, že nový hotel bude "bastardem". V prostředí bývalých doků je podle něj stavba něčeho takového "zcela nepřijatelná".
Autor návrhu se samozřejmě brání, konečné slovo ale bude mít dublinská radnice.
Hotel Clarence získal proslulost především díky jménu svého majitele. V minulosti v něm bydlel například bývalý americký prezident Bill Clinton nebo modelky Naomi Campbellová a Kate Mossová.
Dvaasedmdesátiletý držitel Pritzkerovy ceny lord Norman Foster a jeho kancelář staví po celém světě. Mezi jeho nejznámější počiny patří například rekonstrukce budovy berlínského Říšského sněmu nebo gigantický most přetínající údolí ve francouzském Millau. Fosterův projekt také nedávno zvítězil v soutěži na přestavbu barcelonského fotbalového stadionu Nou Camp.
0 komentářů
přidat komentář

Související články