H. Králové chystá opravu Benešovy třídy za půl miliardy

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
04.10.2007 11:35
Hradec Králové

Hradec Králové - Neutěšená podoba problematické Benešovy třídy na největším královéhradeckém sídlišti Moravské Předměstí by se měla výrazně změnit. Rada města v úterý po projednání návrhů architektů s občany doporučila zastupitelstvu ke schválení projekt přestavby od Studia AP. Hodnota rekonstrukce činí asi půl miliardy korun. ČTK to dnes řekl náměstek hradecká radnice Josef Malíř.

Návrh počítá zejména se zbouráním železobetonových krytých chodníků u panelových domů poničených rzí. Silnice by se měla zúžit na dva pruhy. Uprostřed třídy přibude zeleň, parkovací místa, vzniknou nové chodníky a cyklostezky. Obchody v přízemí domů budou přístupné přímo z ulice, a ne ze železných ramp. V části nebytových prostor domů vzniknou mezonetové byty.
Většinu peněz na revitalizaci ulice a domů chce město získat z fondů Evropské unie. Pokud by šlo vše hladce, chtěla by radnice s rekonstrukcí začít v roce 2009 a postupně ji v několika etapách dokončit do tří až čtyř let.
Třída se čtyřproudou silnicí obklopená mnohapatrovými domy pro 10.000 obyvatel vznikla v 80. letech minulého století a měla se stát novým nákupním a společenským centrem města. Nyní ji někteří architekti označují za pozůstatek megalomanie komunistického režimu, který neodpovídá dnešním potřebám bydlení.
O nákladné opravě jednali hradečtí radní již letos na jaře, přičemž již tehdy vybrali nejjednodušší projekt Studia AP. Zastupitelé ale definitivní rozhodnutí odsunuli až na dobu, kdy se ke třem návrhům architektů vyjádří veřejnost a odborníci. S rozhodnutím radních tehdy nesouhlasili představitelé hradeckého Ateliéru Zídka-Plocek-Misík, jejichž projekt rada nedoporučila. "U obyvatel to nyní jasně vyhrál projekt Studia AP," řekl Malíř.
Architekt Karel Plocek z Ateliéru Zídka-Plocek-Misík dříve uvedl, že radní zvolili jen povrchní řešení. Plocek a jeho kolegové navrhli ve střední části Benešovy třídy výstavbu několikapatrových domů a dvou výškových budov. Taková rekonstrukce by stála 3,75 miliardy korun, z nichž by přes čtyři pětiny hradili developeři. Lidé z Benešovy třídy výstavbu dalších domů v anketě odmítli.
0 komentářů
přidat komentář