Na Františku v Praze 1 zřejmě budou podzemní garáže

Vložil
ČTK
27.09.2007 19:30
Praha

Praha - U nemocnice Na Františku v Praze 1 zřejmě vzniknout podzemní garáže zhruba pro 130 automobilů. Záměr dnes schválili zastupitelé první městské části. Výstavba budovy by měla stát podle propočtů přibližně 170 milionů korun.

V okolí nemocnice parkovací místa chybí. Automobily stojí na chodnících i na dalších místech, kde to není dovoleno.
Někteří zastupitelé plán kritizovali. Poukazovali na to, že se zvýší provoz, hluk a znečištění ovzduší. Zazněly i obavy, že bude jen otázka času, kdy se po výstavbě garáží nemocnice prodá.
Zastupitelstvo ale nakonec velkou většinou hlasů záměr schválilo. Na návrh opozičních Věcí veřejných s podporou koaliční ODS přímo uvedli, jak budou parkovací místa rozčleněna. Přímo pro nemocnici bude vyčleněno 34 stání, 54 míst bude pro návštěvníky a pacienty zařízení.
Dalších 34 stání budou moci využívat místní obyvatelé za cenu parkovací karty v zóně placeného stání na ulici. Roční karta nyní stojí 700 korun. Zbylých osm míst bude v garážích pro tělesně postižené lidi.
Zatím není jasné, kdy výstavba začne. Vedení radnice by chtělo stavbu sladit s opravou Dvořákova nábřeží, která se plánuje na příští rok. Je ale možné, že do té doby se nestihne výstavbu podzemního parkovacího domu připravit. Pro letošní rok vyčlenili zastupitelé na přípravu deset milionů korun.
Podloží nábřeží tvoří sutiny z asanace Josefova a Starého Města před sto lety. Garáže by vznikly odtěžením navážky. Už nyní je rozhodnuto, že vjezd a výjezd nebude přímo z náplavky, z níž chce Praha 1 vytvořit oddechovou zónu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články