V areálu jihlavské Tesly asi budou byty, obchody a kanceláře

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
27.09.2007 19:05
Jihlava

Jihlava - Průmyslový areál firmy Tesla v Jihlavě se má během tří let přeměnit v lokalitu s byty, obchody a kancelářemi. Jihlavské radnici takový záměr představil soukromý investor, který závod nedaleko městského centra koupil letos na jaře. Součástí jeho plánů je i vybudování domova pro seniory, který chystá také město Jihlava. Radnice nyní uvažuje o tom, že přípravu na stavbu vlastního domova důchodců zhruba za 300 milionů korun zastaví. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Radek Vovsík.

"Jsem přesvědčen, že co může dělat soukromník, nemusí dělat obec," řekl Vovsík. Město zatím plánuje stavbu domova důchodců se stovkou lůžek na pozemcích blízko hypermarketu Tesco. Za projektovou přípravu již zaplatilo dva miliony korun. Podle Vovsíka ale jde o velké a drahé zařízení, na které nelze získat dotaci od ministerstva práce a sociálních věcí. Proto město projekt chystá pro evropské fondy.
Soukromá společnost Corbada chce v části průmyslového areálu pro důchodce vybudovat zařízení se 70 lůžky, přestavba by měla začít už v příštím roce. Vovsík uvedl, že takový levnější projekt by státní podporu získat mohl. Zda radnice přípravu městského domova důchodců skutečně zastaví, budou zastupitelé poprvé zvažovat na zasedání 23. října.
Areál Tesly v Havlíčkově ulici má rozlohu kolem 11.000 metrů čtverečních. Do bývalé továrny na zpracování tabáku se Tesla nastěhovala v roce 1958. Nyní ho postupně opouští, protože svůj nový výrobní areál buduje v jihlavské průmyslové zóně. V posledních letech do něj již byly přemístěny tři čtvrtiny výroby. Podnik zaměstnává kolem 900 lidí.
Corbada vyhrála výběrové řízení a za závod zaplatila kolem 70 milionů korun. ČTK to řekl její zástupce Radek Vávra. "Minimálně třetina areálu by měla být zaměřena na sociální sféru - měl by tam být domov pro seniory a sociální byty pro mladé rodiny," uvedl. O zbývající plochu se podělí velké byty s obchody a kancelářemi. Podle předběžných odhadů by tak v Jihlavě mohlo přibýt 100 až 200 bytů a 400 parkovacích míst.
Firma zatím zvažuje také vznik inkubátoru pro začínající podnikatele, podobný záměr je však také součástí krajského projektu. Podle Vávry ale o budoucí podobě areálu zatím nebylo rozhodnuto. "Nyní konkretizujeme představy, jednáme s městem i krajem," řekl. Podle něj je již areál ze dvou třetin prázdný. Větší demolice se nechystají, protože větší část budov je v dobrém stavu. Přes přestavby by měl být zachován průmyslový vzhled této lokality.
0 komentářů
přidat komentář