Vsetín vyhlásí architektonickou soutěž na podobu náměstí

Vložil
ČTK
27.09.2007 11:30
Vsetín

Vsetín - Vsetín vyhlásí architektonickou soutěž na novou podobu náměstí Svobody a přilehlé ulice Svárov. Shodli se na tom radní na základě výsledků ankety, ve které se obyvatelé města vyjadřovali ke stávajícím studiím vypracovaným společností Block. U lidí totiž vyvolaly nejrůznější reakce, sdělila ČTK mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Podle ní se k návrhům vyjádřily bezmála tři stovky lidí. Téměř polovina z nich se vyslovila pro variantu, ve které je náměstí Svobody řešeno jako skladba různých ploch nabízejících možnost pro pobyt, pohyb, estetický zážitek i relaxaci. "Druhá alternativa, která kladla důraz na stávající komunikační trasy a v níž bylo navrženo prosklené dvojče městského úřadu, oslovila třetinu dotázaných," uvedla Stejskalová.
Asi třetina respondentů ankety však měla k předloženým studiím výhrady. Nejvíce lidem vadilo propojení budovy městského úřadu a domu kultury, nedostatek zeleně či omezený výběr variant. Někteří by zase peníze raději využili jinak, například na stavbu bytů nebo domova důchodců.
Rozdílné názory podle Stejskalové panují i mezi zastupiteli. Radnice se tedy nakonec rozhodla vyhlásit architektonickou soutěž. Její podmínky má rozhodnutím rady vypracovat útvar investic a rozvoje. "Vítězný návrh, který vzejde ze soutěže, pak bude podkladem pro podání žádosti o evropskou dotaci," uvedla starostka Květoslava Othová. Žádost chce město podat v polovině příštího roku.
O rekonstrukci náměstí Svobody a na něj navazujícího okolí kulturního domu uvažuje vsetínská radnice několik let. Důvodem je neutěšený stav komunikací v lokalitě a také nutné odstranění bariér. "Na to občané oprávněně poukazují. Pokud vše půjde podle plánu, Vsetínští by se nového náměstí a jeho okolí mohli dočkat v roce 2009," uzavřela Stejskalová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články