Výstava zachycuje vývoj ornamentu mezi renesancí a rokokem

Vložil
ČTK
26.09.2007 15:45
Praha

Praha - Výsledky mezinárodního projektu, který se zabýval vývojem ornamentu ve výtvarném umění a řemesle, prezentuje výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Pražští odborníci spolupracovali na projektu Ornamental Prints s berlínskými a vídeňskými kolegy a společně vytvořili on-line databázi svých fondů ornamentálních předloh. Projekt podpořila Evropská unie v rámci programu Culture 2000.
    Výstava Předlohy a předobrazy - ornamentální rytiny potrvá do 6. ledna. Zachycuje vývoj ornamentu od italské a německé renesance do období rokoka, a to na příkladu ornamentálních rytin, které od 16. století sloužily jako předlohy pro architekty, výtvarníky a dekoratéry.
    Zastoupeny jsou zde renesanční grotesky a arabesky, manýristické fantazie Aegidia Sadelera a Stefana della Belly, stejně jako práce barokních návrhářů Jeana Lepautra, Daniela Marota či Francoise de Cuvilliés.
    Výstava byla připravena na závěr projektu Ornamental Prints, na kterém od loňska spolupracovaly Uměleckoprůmyslové muzeum, berlínská Kunstbibliothek a Museum für angewandte Kunst ve Vídni.
0 komentářů
přidat komentář