Ještěd se letos nové lanovky nedočká, nejsou na ni peníze

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
10.11.2005 17:00
Liberec

LIBEREC - Lyžaři se letos nesvezou novou čtyřsedačkovou lanovkou na Ještěd. Městu a Sportovnímu areálu Ještěd (SAJ) se totiž nepodařilo sehnat prostředky na její výstavbu. "Zahájili jsme pouze stavební přípravy. Ještěd se čtyřsedačky dočká až v roce 2006," řekl dnes ČTK ředitel SAJ Vít Pražák.
    Lanovka, s níž areál až do poslední chvíle počítal, měla ulehčit sezonním náporům. Za hodinu měla na sjezdovky vyvézt kolem 2000 pasažérů. V ještědském zimním středisku by tak stoupla celková hodinová kapacita přepravených lyžařů ze současných 3500 na 5500. Vloni se tam tvořily až 45 minutové fronty. Zhruba kilometr dlouhá dráha by měla vést nad uměle zasněžovanou, rozšířenou sjezdovkou od cesty k chatě Ještědka až ke spodní stanici kabinkové lanovky Českých drah.
    Město a Ještěd se třikrát neúspěšně pokusily sehnat na výstavbu lanovky podporu z evropských fondů. Nyní spoléhají na strategického partnera. Jediným zájemcem, který se přihlásil do veřejné soutěže, je společnost Snowhill. Jestli se aktivity firmy, která už v Česku provozuje pět zimních středisek, mimo jiné v Herlíkovicích na Truvnovsku, Jablonci a Vysokém nad Jizerou či Kašperských Horách, rozšíří i na Ještěd, ale musí rozhodnout liberečtí radní.
     Snowhill chce do libereckého areálu investovat 350 milionů korun, za to chce získat nájemní smlouvu na 25 let. Firma počítá se třemi novými lanovkami. Na letošní rok vyhlášené ceny měnit nebude, dokonce zruší poplatky za parkování.
    Horské středisko Ještěd má 11 sjezdových tratí v celkové délce téměř devět kilometrů. V provozu bude devět vleků, dvousedačková lanovka a kabinková visutá dráha v majetku Českých drah. "V těchto dnech je už polovina lanovek po technických revizích, kontrolou projdou všechny," řekl dnes ČTK mluvčí areálu Michal Buzek. Na Ještěd přijelo vloni 67.000 lidí, což je o polovinu více než rok předtím.
0 komentářů
přidat komentář

Související články