Vohlídalová napsala knihu o výstavbě liberecké knihovny

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
26.09.2007 15:35
Liberec

Liberec - Bývalá ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Věra Vohlídalová napsala knihu o peripetiích, které provázely výstavbu nové liberecké knihovny. Dílo je současně souborem osobních vzpomínek na dramatičnost a rozporuplnost osudu lidí žijících ve 20. století. Publikace, kterou vydalo liberecké nakladatelství Bor, je určena hlavně knihovníkům. Má jim být návodem, jak se vyhnout při výstavbě nových knihoven pozdějším potížím, řekla dnes ČTK autorka.

    "Staví se Státní technická knihovna. Bude se stavět Národní knihovna a mnoho dalších knihoven, odborníci se mohou poučit," podotkla. Ve své knize nazvané Na houpačce nejen s knihovnou Vohlídalová popisuje vznik projektu liberecké knihovny, problémy s financováním výstavby, zmatky na ministerstvu kultury, souboj stavebních firem, dokončení díla, jeho světový ohlas i soudní proces, kterému několik lety kvůli podezření z porušení rozpočtových pravidel čelila. Líčí pocit trpkosti a úzkosti, kterou pociťovala při policejním vyšetřování a až do doby, než ji soud před dvěma lety zprostil obžaloby.
    Knihu doplňují archivní fotografie, písemné dokumenty a výstřižky novinových článků. Vohlídalová ji poprvé představí čtenářům 1. října v liberecké knihovně při autorském předčítání, které je součástí celonárodního čtení v knihovnách. Kniha vyšla v nákladu 1000 kusů.
    Nyní je Vohlídalová v důchodu a angažuje se v Česko-německém fóru žen. Za stavbu knihovny s židovskou synagogou, nazývanou také Stavba smíření, nad kterou převzali v roce 2000 záštitu tehdejší prezidenti ČR a Německa Václav Havel a Roman Herzog, obdržela německý Čestný kříž. Kandidovala na kolektivní ocenění Nobelovou cenou míru, získala také cenu časopisu Architekt, polského a německého svazu knihoven a v roce 2001 ji zvolili lidé osobností Liberecka.
0 komentářů
přidat komentář