Zelení chtějí s radnicí diskutovat o zástavbě Letné

Vložil
ČTK
26.09.2007 15:30
Praha

Praha - Pražští zelení zahájí v neděli u bývalého Stalinova pomníku na Letné sběr podpisů pod petici za projednání zástavby pláně v zastupitelstvu. Nelíbí se jim záměr vybudovat na jedné z posledních zelených ploch uprostřed města obří akvárium s mořskými živočichy a nový fotbalový stadion, za sporný považují i návrh Národní knihovny, která by měla vyrůst na pláni. "Jde o velké projekty a my postrádáme veřejnou debatu," řekla dnes novinářům šéfka pražských zelených Petra Kolínská.

    K tomu, aby téma bylo otevřeno na zasedání zastupitelstva, musí autoři petice sebrat tisíc podpisů. Nesrovnatelně obtížnější a časově náročnější by podle Kolínské bylo za současných pravidel všeobecného hlasování vypsání referenda, proto zatím zelení o této variantě neuvažují. Projekty by mohlo alespoň na čas zablokovat vyhlášení bývalého pomníku kulturní památkou, o návrhu na zapsání do seznamu bude zřejmě uvažovat Klub za starou Prahu.
    Petiční akci doplní kampaň za zachování současné tváře Letenské pláně, která podle prvních signatářů petice slouží jako jedno z posledních míst centra bezplatnému odpočinku. Stavby by z pláně vytlačily skateboardisty, kteří bývalý pomník považují za centrum svého sportu. Podle odpůrců záměru není z dostupných materiálů jasné, kolik místa by na pláni zabrala parkoviště a infrastruktura potřebná například pro provoz podzemního akvária, které by mělo každý den navštívit 6000 lidí. Jen u stadionu Sparty, jehož kapacita má ze 16.000 míst vzrůst na 40.000, se podle projektu nového stadionu počítá s 2300 parkovacích míst.
    Na rozdíl od akvária a stadionu nejsou pořadatelé kampaně jednotní v odporu k návrhu knihovny. Shodují se však v tom, že by budova vyvolala zájem o další zástavbu v okolí. Problém platí obecně pro celou Prahu, Letné podobě jako dalším místům hrozí privatizace veřejného prostoru, která s sebou nese zhoršení životního prostředí, míní.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Město se musí někde nadechnout
heli
27.09.07 09:10
Ano...
Lukáš Obdržálek
27.09.07 07:26
link na tu recesi
pipe
27.09.07 10:35
divnůstka
Vích
27.09.07 11:16
Zachraňme Letnou
Zachraňme Letnou
29.09.07 04:59
zobrazit všechny komentáře