V Brně možná vznikne první sjezdovka, bude jen pro děti

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
25.09.2007 15:10
Brno

Brno - V Brně možná vznikne první sjezdovka. Lyžařský svah pro děti chce na Kraví hoře blízko koupaliště vybudovat městská část Brno-střed. Sloužil by dětem do osmi let, dopoledne by ho využívaly školky a odpoledne veřejnost. Když poskytne Brno dotaci asi milion korun, vlek by mohl začít fungovat letos v zimě, řekl dnes ČTK starosta Brna-střed Michal Bortel. Radní města se problémem zabývali dnes, pro nedostatek informací však rozhodnutí odložili, řekl ČTK mluvčí magistrátu Pavel Žára.

    Lyžařský svah by měl měřit zhruba 50 metrů. Stal by se součástí Sportovního a rekreačního areálu Kraví hora, který už dnes provozuje krytý bazén, koupaliště a v zimě kluziště. Pozemky pod možnou sjezdovkou patří městu a vybudování vleku by podle starosty nebránila ani administrativa, protože vlek, s nímž se počítá, se pouze ukotvuje k zemi podobně jako stan. Není tudíž stavbou.
    Na Kraví hoře by děti lyžovaly na umělém sněhu, právě nákup sněžného děla je největší položkou v záměru, řekl Bortl. V mírné zimě by zasněžování svahu nedaleko centra Brna mohlo být problém, ale kdyby přišla zima podobná té předloňské, zařízení by fungovalo dva nebo tři měsíce, domnívá se starosta.
    Dětská sjezdovka na Kraví hoře by byla první v Brně. V minulosti se uvažovalo o stavbě lyžařského svahu ve Wilsonově lese, město však po protestech lidí z okolí a ekologů od záměru ustoupilo. Existují také plány na zbudování svahu v městské části Vinohrady. Radnice nyní jedná se soukromníkem, který uvažuje, že by vlek s půjčovnou lyží a dalším zázemím zbudoval a provozoval, řekl dnes ČTK starosta Jiří Čejka.
    Sjezdovka by se měla stavět na svahu pod jedním z tamních supermarketů. Výhodou je, že svah je obrácený k severu, uvedl Čejka. I sjezdovka na Vinohradech by se měla stát součástí budoucího sportovního centra. Uvažuje se o bazénu, kurtech, hřišti pro volejbal či squash nebo i sálu pro tanec. Městská část však na investice nemá, vše by se muselo plánovat ve spolupráci s podnikateli, řekl Čejka.
0 komentářů
přidat komentář