Nelegální práci cizinců připouští tři čtvrtiny stavebních firem

Zdroj
Irena Kopečná
Vložil
ČTK
24.09.2007 22:30
Praha

Praha - Tři čtvrtiny stavebních firem, které působí na českém trhu, souhlasí s tím, že společnosti ve stavebnictví zaměstnávají cizince bez potřebných povolení. Vyplývá to z průzkumu KPMG.

    V České republice pracuje podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí nelegálně 37 procent zahraničních zaměstnanců. Největší počet z nich pracuje ve stavebnictví, přesné údaje ale ministerstvo nemá k dispozici.
    "Potřeba pracovníků je ve stavebnictví veliká, navíc je v tomto odvětví větší anonymita a nelegální práce se tak hůře kontroluje," vyjádřil se k datům ředitel oddělení zahraniční zaměstnanosti MPSV Miloš Tichý.
    Podobný názor má i analytička Komerční banky Eva Zamrazilová. "K nelegálnímu zaměstnávání cizinců se stavební firmy uchylují nejen vzhledem k finanční výhodnosti, ale také proto, že kvalifikované pracovní síly je na domácím pracovním trhu velký nedostatek," uvedla Zamrazilová.
    Situaci by podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové zlepšilo snížení administrativy. "Klást administrativní překážky na české straně pro práci cizinců postrádá smysl. Totální legalizace jejich práce by umožnila další expanzi ve stavebnictví, ve kterém je nyní málo pracovních sil," vyjádřila se k problému Šichtařová.
    Složitou a zdlouhavou administrativu při zaměstnávání cizinců nečlenských států Evropské unie připouští i MPSV. Instituce chce v budoucnu spojit žádost o pracovní povolení s žádostí o dlouhodobý pobyt formou takzvaných zelených karet. Legislativní návrh by měl být předložen v příštím roce.
    Mezi zaměstnanci, kteří v České republice pracují ve stavebním průmyslu, je v současnosti 46.318 cizinců. Více zahraničních zaměstnanců pracuje už jen ve zpracovatelském průmyslu (76.311 pracovníků).
    Zahraničních pracovníků ve stavebnictví v ČR v posledních letech stále přibývá, od roku 2005 se jejich počet zvýšil o více než 10.000. Podle ekonomů je tento fakt způsoben nejen výrazným růstem tohoto odvětví, ale také migrací českých pracovníků.
    "Zaměstnavatelé najímají cizince, protože je v ČR velký nedostatek kvalifikované pracovní síly. To způsobil nejen velký boom odvětví, ale také odchod pracovních sil z ČR," uvedla Eva Zamrazilová s tím, že k českým stavebním profesím je velmi vstřícné například Irsko.
    Příliv zahraničních pracovníků do ČR, kteří jsou zaměstnaní ve stavebnictví, zřejmě brzy skončí. "Cizinci za prací do ČR přestanou jezdit, protože jí budou mít dost doma nebo ji budou hledat v jiných zemích. Například Ukrajina prožívá stavební boom, Rusko zase nabízí lepší mzdy, méně administrativy a více přátelské prostředí," zmínil se mluvčí stavební firmy Metrostav František Polák.
    Nejvíce cizinců, kteří pracují v českém stavebnictví, pochází z Ukrajiny a na celkovém počtu se podílí 51 procenty. Další početnou skupinu tvoří se 14 procenty Slováci, po nich následují Poláci (deset procent) a Rusové (osm procent).
0 komentářů
přidat komentář

Související články