Vláda do konce roku přidá na opravu panelových domů 2,8 mld. Kč

Vložil
ČTK
20.09.2007 12:15
Praha

Praha - Rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) se do konce letošního roku zvýší o 2,8 miliardy na 4,3 miliardy korun. Nové peníze jsou určeny na opravu panelových domů v programu Panel. Změny v rozpočtu fondu dnes schválila vláda.

"Zvýšením množství peněz na opravy jsme vyhověli téměř všem letošním žádostem vlastníků panelových bytů nebo domů," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, podle kterého se potřebné investice do oprav odhadují řádově na stovky miliard korun. Odkud vláda peníze vezme, však ministr neupřesnil.
Program Panel podporuje rekonstrukce panelových domů především úrokovými dotacemi, kterými se pro investory snižují tržní úroky z půjček od bank a spořitelen až o čtyři procentní body.
Podporu nezískají jen rekonstrukce v programu Panel, ale i nezbytné a havarijní opravy panelových domů, které zčásti dotuje stát. "Na havarijní opravy jsme do konce roku získali dalších 100 milionů korun, a to tak, že jsme je ušetřili jinde," uvedl ředitel fondu Jan Wagner.
Jednou z podmínek dotace na opravu panelového domu je jeho minimální stáří 17 let. Dotace dále nesmí překročit 40 procent skutečných nákladů na opravu a nesmí být vyšší než 55.000 Kč na byt. O havarijním stavu panelového domu, který vyžaduje opravu, musí rozhodnout Stavební úřad.
V panelových domech bydlí více než třetina obyvatel České republiky. Největší podíl (40 procent) na bytovém fondu mají panelové domy v sociálně nejslabších regionech severní Moravy, Ústecka a Karlovarska.
0 komentářů
přidat komentář