V Praze jsou desítky chátrajících památek, jejich počet klesá

Vložil
ČTK
16.09.2007 23:05
Praha

Praha - V Praze jsou řádově desítky nevyužitých památkových budov, z nichž část chátrá. Patří k nim i státní nebo městské domy. Podle ředitele magistrátních památkářů Jana Kněžínka počet zpustlých budov postupně klesá. Památkáři však mají omezené pravomoci vůči vlastníkům, kteří se o cenné domy někdy možná i záměrně nestarají.
    Na pohled se podle Kněžínka počet zanedbaných památkových budov paradoxně zvyšuje. "Mají tu smůlu, že čím víc je památek opravených, tím víc jsou vidět," řekl ČTK.
    K chátrajícím budovám v samotném centru metropole patří obytný dům v Křižovnické ulici, dům U Kasírů v  Bartolomějské ulici, klasicistní obytný dům v Petrské ulici a činžovní dům v  Krakovské ulici. Poškozeny jsou podle památkářů i Hrobčických a Wimrův palác v  Rytířské ulici, kde byly navíc při nepovolených stavebních úpravách poškozeny umělecké a řemeslné prvky.
    Opuštěný je rovněž obytný dům v Charvátově ulici, který už vlastník opravuje. Za nepovolené úpravy však dostal od památkářů pokutu 50.000 korun.
    K nevyužívaným státním památkám patří barokní obytný dům U Kochánků v Palackého ulici. Prázdný je několik let přední trakt domu U Voříkovských, který spravuje Národní památkový ústav.
    Památkáři ve většině případů vyzvou vlastníka, aby udělal opravy, které by zamezily dalšímu chátrání, například aby do budovy nepršelo. "Vesměs naše nařízení neplní," podotkl Kněžínek. Odbor pak může majiteli uložit pokutu. V případě firem může postih dosáhnout 100.000 korun, v případě jednotlivců 10.000 korun. U  národní kulturní památky hrozí pokuta až půl milionu korun. "Chátrající národní kulturní památky nemáme," řekl ředitel.
    Pokyny památkářů se řídilo například ministerstvo vnitra, které nechalo vyměnit střechu věže staroměstských hradeb v Bartolomějské ulici.
    K opuštěným a někdy i chátrajícím památkám v majetku města patří domy U Sixtu u Staroměstského náměstí, které jsou ale pronajaté. Magistrát nyní prodává zdevastovaný Obecní dvůr u Haštalského náměstí, který opraví soukromý investor. "Městské budovy se postupně předělávají," uvedl Kněžínek. Jako příklad uvedl nedávno dokončenou opravu Domů pánů z Kunštátu.
    Velký problémem jsou podle Kněžínka usedlosti v  širším centru a na okrajích Prahy. Jsou podle něho stěží využitelné tak, aby se vlastníkům investice do opravy vrátila. K chátrajícím usedlostem patří Cibulka v  Praze 5 a Malovanka v šesté městské části. Takové areály mohou být podle ředitele opraveny vesměs jen z veřejných peněz. Příkladem je Ladronka v Praze 6, která byla rekonstruována a dostavěna nákladem místní radnice a magistrátu. Nyní je zázemím pro areál tamního rekreačního a sportovního areálu.
    Ochránci památek z Klubu Za starou Prahu se opuštěnými a chátrajícími cennými budovami nezabývají. Výjimkou jsou případy, kdy už hrozí jejich demolice, řekla ČTK předsedkyně klubu Kateřina Bečková. Existují podle ní případy, že vlastník nechá dům pustnout, aby jej mohl nechat zbourat. Podle Bečkové se staly na Žižkově a v  Karlíně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články