Církve v Plzni organizují putování po zajímavých kostelech

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
09.11.2005 17:25
Plzeň

PLZEŇ - Lidé, kteří se zajímají o historii a architekturu, se mohou v Plzni zapojit do Putování po plzeňských kostelech. Sérii přednášek o vybraných zajímavých církevních stavbách ve městě organizuje místní ekumena, což je shromáždění farností a sborů křesťanských církví ve městě.

Podobný projekt organizovalo plzeňské biskupství asi před třemi lety. Letos se poprvé kromě římskokatolických kostelů konají přednášky i ve sborech, modlitebnách a kostelech ostatních křesťanských církví, řekl dnes ČTK architekt Jan Soukup, který vede většinu přednášek.
"Letos jsou na plánu asi tři zastavení, znovu začneme příští jaro a celý rok pak budeme putovat po zajímavých ukázkách církevní architektury," řekl Soukup. Podle něj se zastávek v jednotlivých kostelech účastní kolem 200 lidí. Celkem by se měly konat přednášky asi o desítce staveb.
Letos už se zájemci o architekturu setkali u povídání v katedrále svatého Bartoloměje na plzeňském hlavním náměstí a na přednášce v moderní stavbě metodistické modlitebny v Plzni-Bolevci. "Určitě se ještě podíváme k františkánům, k redemptoristům, do krásné modernistické stavby Korandova sboru nebo do kostela ke Všem svatým," vyjmenoval architekt.
Podstatou setkání nejsou podle něj bohoslužby ani modlitby, ale vyprávění o zajímavých stavbách, o historických, kulturních i sociálních souvislostech a o významu jednotlivých budov v kontextu české architektury. Další ze setkání se uskuteční v neděli v kostele svatého Jiří v Plzni-Doubravce. Kromě přednášky čeká účastníky také divadlo o patronovi kostela, které připravila mládež ze Salesiánského střediska a lidé z farnosti. Zahraje také hudební skupina Quo Vadis.
0 komentářů
přidat komentář