Werichovu vilu zřejmě dostane do pronájmu Mládková

Vložil
ČTK
14.09.2007 10:45
Praha

Praha - Nadace Jana a Medy Mládkových patrně dostane do pronájmu takzvanou Werichovu vilu na Kampě v Praze 1. Záměr dnes po dlouhé diskusi jednomyslně schválili zastupitelé první městské části. Nadace chce v budově zřídit kulturní stánek věnovaný odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana. Nyní se bude jednat o návrhu nájemní smlouvy.

Mládková, jejíž nadace provozuje v sousedních Sovových mlýnech Museum Kampa, má zaplatit za Werichovu vilu jednorázově nájemné 23,8 milionu korun. Další nájemné bude koruna ročně. Nadace má působit v budově 40 let.
Právě výše nájemného a doba pronájmu vyvolala v zastupitelstvu diskusi. Obecně proti záměru zastupitelé nic neměli. Nadace chtěla vilu původně na 90 let. Alena Fraňková (Věci veřejné) to označila za nepřijatelné, chtěla také, aby opravu budovy uhradila radnice a stanovila pak příslušný nájem. Podle Filipa Pospíšila (Strana zelených) byly navržené podmínky pronájmu nejasné.
Místostarosta Karel Koželuh (SNK Evropští demokraté) nakonec navrhl zkrátit dobu pronájmu na 40 let, s čímž Mládková souhlasila, ač prý nerada. Nelíbí se jí to, že v usnesení se hovoří o jednorázovém nájemném. Původně Mládková chtěla peníze platit postupně, podle pokračování rekonstrukce. Zástupci radnice ujišťovali, že platby bude řešit až nájemní smlouva, kterou budou opět schvalovat zastupitelé. Z jednání sboru ale vyplýval názor, že nadace by měla částku uhradit při podpisu nájemní smlouvy.
Podle záměru by se měly v přízemí vily konat projekce, divadelní představení i různé diskuse. V patrech mají být dva byty, jak již dříve rozhodla radnice, a také archiv a badatelna. V jednom z bytů chce Mládková bydlet.
"Myslím, že nikdo nemá program jako my," řekla před zastupiteli Mládková. Pronájem vily pro ní prý budou jen práce, starosti, vydání a zklamání.
Takzvaná Werichova vila byla poškozena při povodni v roce 2002. Radnice už dala do oprav 18,5 milionu korun, podle Mládkové zbytečně moc. Podle předpokladů bude stát dokončení rekonstrukce dalších 20 milionů korun. Dokončí ji radnice. Nadace ale má mít zástupce ve komisi, která bude vybírat stavební firmu.
Radnice se snažila vilu pronajmout už ve třech výběrových řízeních. V prvním zvítězila společnost Colly, což vyvolalo kritiku. Radnice nakonec musela soutěž zrušit, protože nebyla v souladu s platným zněním zákona o zadávání zakázek. Druhé výběrové řízení se mělo uskutečnit loni v červnu, po týdnu ho ale zastupitelstvo zrušilo.
Do poslední soutěže se přihlásila jen Mládková. Nakonec ale nepodala nabídku do druhého kola. Chce vilu získat takzvaným záměrem, kdy radnice nabízí prostory jen vyvěšením na úřední desku.
Pro pronájem budovy Mládkové dnes zvedlo ruku všech 28 přítomných zastupitelů. Nehlasoval jen starosta Petr Hejma (ODS), který se nedávno spolu s primátorem Pavlem Bémem (ODS) stal členem správní rady nadace Mládkových.
0 komentářů
přidat komentář

Související články