Chrudim zvažuje, zda nezmírní regulační plán památkové zóny

Vložil
ČTK
13.09.2007 16:55
Chrudim

Chrudim - Chrudim uvažuje o zmírnění pravidel regulačního plánu městské památkové zóny. Majitelům domů a pozemků by se tím částečně uvolnily ruce při výstavbě a rekonstrukcích v širší oblasti centra města. Zmírnění regulace by se dotklo několika desítek míst a objektů, řekl novinářům starosta Chrudimi Jan Čechlovský.

Vedení města má v městské památkové zóně vytypováno asi 30 lokalit, které by se měly prověřit a pro ně platná omezení by mohla doznat změn. "Z regulačního plánu by mohla zmizet některá území, která jsou do něj zahrnuta, nicméně není úplně důvod, aby byla regulována, protože neleží v centru zóny. Jde hlavně o oblast na Borzně a u hotelu Bohemia," uvedl Čechlovský.
Mimo přísný dohled památkářů a úřadů by se také mohla dostat řada dalších budov nebo areálů. "U objektů je nutné prověřit možnost případného zvýšení počtu podlaží. Například v Radoušově ulici by některé nízké budovy mohly mít dvě patra jako sousední budovy, stejně jako by se mohlo sjednotit výškové uspořádání v Lázeňské ulici," uvedl starosta. Pokud by dnes chtěl majitel domu v některé z těchto lokalit objekt zrekonstruovat nebo zbourat a postavit znovu, musel by opět vybudovat stavbu rozměrově obdobnou současnému stavu.
Město chce také nechat znovu přezkoumat možnost využití areálu nevyužívaného letního kina. Současný regulační plán na tomto místě připouští výstavbu hotelu a podzemních garáží. V budoucnu by také mohla silnice přes hlavní Resselovo náměstí vést jinudy než dnes. Měla by se přiblížit jedné jeho straně, jak navrhuje ve své studii architekt Roman Koucký, zatímco nyní protíná náměstí zhruba uprostřed a vede kolem kostela. "Studii však nejdříve musí schválit zastupitelstvo," řekl Čechlovský.
Změna regulačního plánu městské památkové zóny musí projít stejnými procedurami jako změny územního plánu obce. Nejdříve jsou zpracovávány takzvané průzkumné rozbory, které prověřují technické možnosti výstavby, poté se k návrhům vyjadřují úřady a další dotčené instituce. Příprava změn potrvá zhruba rok.
0 komentářů
přidat komentář

Související články