6 let po útocích na WTC se rozbíhá stavba nových budov

Vložil
ČTK
10.09.2007 17:30
USA

New York

New York - Poprvé po šesti letech se tryzna za oběti teroristických útoků na newyorské Světové obchodní středisko (WTC) uskuteční na jiném místě, než kde 11. září 2001 přišlo o život 2749 nevinných lidí. Důvodem jsou práce na stavbě památníku a nových budov, které do šesti let nahradí teroristy zničené mrakodrapy. Pietní vzpomínka se v úterý bude konat v nedalekém Zucotti Parku.
    Přímo na místě, kde stávaly dva zborcené mrakodrapy WTC, vznikne do roku 2009 památník obětem útoku a rozsáhlý park. Dvě obří čtvercové fontány z černé žuly kopírující základy někdejších Dvojčat, po jejichž obvodech budou vytesána jména všech obětí, doplní muzeum věnované 11. září 2001.
    Obrovská, 21 metrů hluboká jáma o rozloze 6,5 hektaru zvaná Ground Zero, která zbyla na místě tragédie, se hemží dělníky a těžkou stavební technikou. Betonová základová deska zatím se třemi vztyčenými pilíři naznačuje, kde na severní straně památníku bude Věž svobody, 541 metrů vysoká nová dominanta města. Projekt architekta Davida Childse má být dokončen v  roce 2011.
    Staveniště dalších tří mrakodrapů vznikajících na Ground Zero, které budou lemovat východní stranu památníku, se připravují, aby práce na dvou z nich mohly odstartovat v lednu příštího roku. Třetí budova se začne stavět v červenci. Na úroveň ulice by se stavby měly dostat do roka a nájemníci, především finanční a právnické firmy a obchodní a produkční společnosti, se do nich mají začít stěhovat v letech 2012 až 2013.
    Na Ground Zero vedle budoucí Věže svobody vznikne ještě kulturní centrum a mezi budoucími mrakodrapy také vestibul důležité křižovatky podzemní dráhy.
    Náklady na výstavbu všech nových objektů mají dosáhnout 16 miliard dolarů (přes 320 miliard korun), řekl Larry Silverstein, který si od města pronajímá pozemky, na nichž budou stát tři nové mrakodrapy.
    Obnovu místa zasaženého teroristickými útoky provázely dohady a spory o jeho budoucí podobě a financování. Zdržení způsobila i jednání s pojišťovnami a také podrobné hledání pozůstatků obětí. Plány musely být několikrát změněny, mimo jiné i kvůli protestům pozůstalých a vyšším bezpečnostním nárokům. Nyní už zástupci města tvrdí, že stanovený harmonogram bude dodržen.
    Tři nové mrakodrapy, jejichž definitivní podoba byla veřejnosti představena těsně před 6. výročím útoků na WTC, by měly pomoci vrátit do spodní části newyorského Manhattanu čilý ruch. V přízemí a na několika spodních poschodích, stejně jako v podzemí, budou obchody a restaurace, kolem vzniknou otevřená nároží a průchody a v podzemních patrech garáže.
    Spolu s Věží svobody změní nové budovy vysoké 387, 350 a 297 metrů panorama Manhattanu. Nejvyšší z nich, která o šest metrů překoná nyní nejvyšší Empire State Building, bude svým skoseným vrcholem osazeným čtyřmi kosočtverci prý podobně jako Věž svobody vidět z každého místa ve městě.
    Každou z budov navrhl jiný architekt - Britové Norman Foster a Richard Rogers a Japonec Fumihiko Maki. "Z tvůrčího pohledu je každá stavba odlišná, ale architektonicky jsou slučitelné a působí jednotným dojmem," tvrdí Silverstein. Všechny budovy budou kromě estetických nároků podle něho splňovat i nejpřísnější ekologické standardy, a to už i při jejich výstavbě.
    Nové stavby budou také, každá jiným způsobem, architektonicky spojené s památníkem obětí z 11. září 2001. Například Fumihiko Maki umístil do haly zeď ze stejné leštěné žuly, z níž budou vybudované fontány v podobě čtvercových bazénů. Prosklenou čelní stěnou se pak bude na černé zdi památník soustavně odrážet.
    Jediná budova, která byla zatím postavena v těsné blízkosti tragických útoků, je po roce od dokončení pronajata ze 72 procent, uvedl Silverstein. Dokládá to podle něho zájem firem vrátit se na dolní Manhattan a obnovit jeho tradici finančního srdce světa.
0 komentářů
přidat komentář