OKD v Karviné postaví golf, hotel a zvětší muzeum

Zdroj
Hana Záveská
Vložil
ČTK
09.09.2007 21:15
Praha

Ostrava/Karviná - V bývalém důlním areálu Lipiny v Karviné vznikne do roku 2013 nový golfový areál s parkem a hotelem. Na ploše téměř 70 hektarů ho podél řeky Olše vybuduje největší tuzemská černouhelná společnost OKD. Během pěti let chce těžařská firma také obnovit areál Hornického muzea OKD v  ostravských Petřkovicích, Cenu obou projektů odhaduje společnost na 400 milionů korun, řekl dnes novinářům Tomáš Kantor ze společnosti 4EURO Partners.
    Peníze chce OKD získat z evropských strukturálních fondů. S tím by měl pomoci bývalý eurokomisař Pavel Telička, jenž se stal novým členem představenstva společnosti NWR, která vlastní OKD.
    Na Landeku postaví OKD moderní muzejní centrum a hotel pro 250 lidí. Součástí areálu bude park, který naváže cyklotrasami podél řeky Ostravice na Komenského sady v centru Ostravy. Podle člena představenstva a spolumajitele OKD Zdeňka Bakaly chce společnost přispět k rozvoji industriální a kongresové turistiky v  Moravskoslezském kraji. "Chceme změnit tvář regionu a také zlepšit jeho životní prostředí. Projekty v Karviné i Ostravě jsou první vlaštovkou," řekl Bakala.
    V Karviné vznikne na území po útlumu dolu Darkov nejprve golfové hřiště. Na levém břehu Olše na něj později naváže park. Součástí golfového areálu by měl být také hotel. "Jsem rád, že se OKD rozhodly celou oblast revitalizovat. Město musí s těžařskou společností žít v symbióze. To, co Karviná ztrácí těžbou, musí dostávat zpět. Také se chceme zbavit nálepky těžkého průmyslu. Karviná by měla být vnímána jako město turistické, lázeňské a univerzitní," řekl primátor Karviné Tomáš Hanzel. Dodal, že celý projekt je soukromou záležitostí OKD, proto se na něm město nebude finančně podílet.
    Obnova hornického muzea na Landeku by měla začít výstavbou moderního muzejního centra. "Muzeum hornictví rozšíříme o nové prohlídkové trasy, které návštěvníkům poskytnou takzvanou zážitkovou turistiku. Počítáme i se školní výukou o tradicích regionu. V dolní části areálu by měl stát velkokapacitní hotel, který bude zároveň kongresovým centrem. Pro hotel jsme se rozhodli vzhledem k blízkosti dálnice D47, ale také proto, abychom celý areál finančně udrželi," řekl Kantor.
    V poslední fázi vznikne v areálu nový park, ve kterém bude například zázemí pro maminky s  dětmi. Zpracovatelé projektu počítají i se studenty ostravských univerzit. "V parku bude i místo pro připojení na internet," dodal Kantor.
    Společnost OKD chce na realizaci projektů získat peníze z evropských strukturálních fondů prostřednictvím společnosti BXL Consulting, jejímž bruselským ředitelem je Telička. Ten se stal novým členem představenstva nizozemské společnosti New World Resources (NWR), jejímž vlastníkem je kyperská firma RPG Industries SE. NWR vlastní 100 procent OKD. Firmu RPG ovládá seskupení více osob a investorů včetně Bakaly. Do holdingu patří také také druhý největší železniční dopravce v  Česku - OKD, Doprava, zpracovatel důlního plynu OKD, DBP a skupina RPG, jež spravuje byty a pozemky z dřívějšího portfolia OKD.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tam v Karviné...
Ostravacka
12.09.07 09:19
golf-NE!!!!!!!!!!!!!!
sniex
30.12.08 09:05
cesta dobrým směrem
student Martin
10.04.10 05:10
CHACHAAA!!! FILIŠTÝNŠTÍ!
Jan Pavel
12.04.10 02:01
zobrazit všechny komentáře