Výjimka na nižší DPH u bydlení v ohrožení, Němci váhají

Zdroj
Michal Půr
Vložil
ČTK
07.09.2007 15:40
Belgie

Brusel

Brusel - Prodloužení výjimky, které požaduje Česko na nižší sazbu DPH u bydlení, je v ohrožení. Výjimka vyprší na konci roku a Evropská komise ji chce prodloužit o tři roky. Němci však váhají, zda takovému návrhu poskytnou podporu. ČTK to dnes řekl důvěryhodný zdroj po jednání národních expertů v Bruselu. Ceny bydlení by tak v Česku začátkem příštího roku mohly vzrůst více, než se očekává v souvislosti s reformou veřejných financí.
    Je téměř jisté, že sazba DPH u bydlení v Česku vzroste o čtyři procentní body; zvýšení přinese začátkem roku reforma veřejných financí. Pokud však Česko nezíská výjimku od EU, daň vzroste o 14 procent, což muže například u rodinných domů znamenat zdražení o statisíce či miliony korun. Snížená sazba by pak nadále platila pouze u sociálního bydlení, které předpokládá nejvýše 350 metrů čtverečních podlahové plochy u domů a nejvýše 120 metrů čtverečních u bytů.
    Česká republika a další státy, které usilují o prodloužení výjimky, například Polsko a Maďarsko, musí k souhlasu přesvědčit všech 27 členských států EU. V daňových otázkách je totiž v unii nutný jednomyslný souhlas.
    Podle zdroje ČTK je ještě předčasné spekulovat jak jednání nakonec dopadne. Zatím se v  Bruselu uskutečnilo jen první kolo jednání národních expertů. Se svojí podporou pro návrh komise váhají především Němci a prodloužení výjimek se příliš nezamlouvá ani Dánům, kteří mají jednotnou daňovou sazbu 25 procent a nejsou tak nejrůznějším výjimkám nakloněni.
    O celém problému se rozhodne nejspíš na konci roku na zasedání ministrů financí EU. Nejbližší další kolo jednání národních expertů se uskuteční začátkem října.
    Podle eurokomisaře pro daňové otázky László Kovácse je ale prodloužení výjimek pro nové členské státy důležité v rámci rovného zacházení se všemi členy unie. Země, které do EU vstoupily před rokem 1995, mají totiž platnost svých výjimek zaručenu až do roku 2010, kdy by měl začít platit nový režim pro DPH v celé unii. Naproti tomu platnost výjimek nových členských států končí v roce 2007 nebo v roce 2008.
    Prodloužením výjimek se tedy vyřeší nespravedlivá a nerovná situace, která by při opačném postupu hrozila. "Prodloužit výjimky je logický postup," řekl před časem Kovács.
    Komise si nechala kvůli výjimkám vypracovat dokonce studii od nezávislé skupiny ekonomů Copenahgen Economics. Z ní vyplývá, že snížené sazby DPH přehnaně nenarušují vnitřní trh EU. Zároveň se v ní ale uvádí, že neexistují důkazy, že by snížené sazby DPH zásadním způsobem podporovaly hospodářský růst a zaměstnanost a vyvrací tedy základní argumenty zastánců snížených sazeb. Jejím hlavním závěrem tak je, že nejvýhodnější volbou by bylo zavedení jednotné sazby DPH.
0 komentářů
přidat komentář