Pardubická městská firma navrhuje prodej zchátralé a cenné pasáže

Vložil
ČTK
06.09.2007 17:05
Pardubice

Pardubice - Pardubický Městský rozvojový fond navrhuje prodej Machoňovy pasáže, historické cenné budovy a kulturní památky. Roky chátrá a fond, který ji vlastní, na opravy nemá peníze. Pardubická rada dostane za necelé dva týdny žádost spolu s ekonomickou analýzou prodeje pasáže, řekl ČTK předseda představenstva fondu Milan Tichý.

    "Případný investor by musel budovu uvést do původního stavu, to by bylo podmínkou prodeje," řekl Tichý. Najít investora podle něj nebude příliš těžké.
    Podle posledních propočtů, které si fond nechal vypracovat před čtyřmi roky, by nejméně nákladná rekonstrukce přišla asi na 150 milionů korun, další dva projekty odhadují náklady mezi 180 a více než 200 miliony korun. Nejnákladnější projekt počítal s dostavbou křídel, se zakoupením pozemků v okolí a výstavbou například administrativních budov či bytů.
    "Největší projekt by měl aspoň reálnou možnost návratnosti investice. Majitel pozemků však zatím fondu pozemky neprodal a nejspíš ani neprodá," řekl primátor Jaroslav Deml.
    Deml rovněž dodal, že město bude rozhodovat o prodeji pasáže až na základě podrobných analýz, které chce fond předložit na příštím jednání rady. Za utržené peníze by město mohlo například opravit plavecký areál, dodal Deml.
    Odborník odhadl cenu nemovitosti na 90 milionů korun, Tichý ale předpokládá, že prodejní cena by mohla oscilovat na 130 milionech korun.
    Pasáž s luxusními obchody, doposud typická hlavně pro Paříž, se pro obyvatele Pardubic otevřela v polovině 20. let minulého století. Za návrhem stál architekt Ladislav Machoň, který ji vyprojektoval ve stylu art deco. Machoň původně počítal s napojením na boční pasáže v okolních domech. Jeho projekt se však nikdy neuskutečnil v plné formě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články