Po zdražení kolejí se v Liberci zvýšil zájem o pronájmy bytů

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
08.11.2005 09:00
Liberec

LIBEREC - Zdražení ubytování na kolejích Technické univerzity v Liberci vyvolalo ve stotisícovém městě vyšší zájem o pronájmy bytů. "Na podzim se vždy zájem o pronájmy zvyšuje, letos ale vzrostl výrazně, i když zdaleka není tak masový, jako v jiných městech s univerzitami," řekla dnes ČTK spolumajitelka firmy Reality-byty Černý Dana Černá. Univerzita ale odliv studentů z kolejí nezaznamenala. Až na 60 lůžek, které škola nechává volná, jsou všechna místa obsazená.

Kolejné na liberecké univerzitě zdražilo od října až trojnásobně. Za ubytovaní na kolejích v Harcově platí nyní studenti 73 korun místo loňských 35 korun za lůžko a den. Ve Vesci, kde je bydlení levnější, zaplatí za den 54 korun místo dosavadních 18. Podle mluvčí univerzity Jaroslavy Kočárkové je v současné době na kolejích ubytováno 3115 studentů, zhruba 15 procent z nich se ale muselo spokojit s přistýlkami. "Přistýlek ale ubude, brzy bude k dispozici dalších 130 lůžek na bloku F, který prochází rekonstrukcí," řekla ČTK Kočárková.
Zdražení kolejí přinesla změna poskytování dotací na ubytování vysokoškolských studentů. Zatímco v minulosti dostávaly dotaci koleje, nyní ji získají přímo studenti. "O stipendium na ubytování požádalo v Liberci 3286 studentů, podle předběžných odhadů by tak měli mít měsíčně nárok na 510 korun," řekla Kočárková. Suma ale podle ní nemusí být konečná, protože ne všichni zřejmě nakonec splní podmínky přiznání stipendia.
Podle Dany Černé právě možnost stipendia zvýšila pro studenty dostupnost bydlení v pronájmech. "Běžný třípokojový byt v paneláku, o který mají studenti největší zájem, přijde na 8000 až 10.000 korun měsíčně a většinou si ho pronajímá čtyři až pět studentů," poznamenala Černá. Studenti tak za bydlení v pronajatém bytě zaplatí měsíčně kolem 2000 až 2500 korun, dražší koleje na Harcově je přitom stojí zhruba 2250 korun.
Přestože je nyní cena bydlení v pronájmu a na kolejích v Liberci srovnatelná, studenti zatím dávají přednost ubytování na kolejích. "Studenti oceňují na kolejích především přístup k vysokorychlostnímu internetu, který je v ceně nájemného. Líbí se jim také blízkost sportovního areálu s posilovnou ale například i to, že se nemusejí starat o úklid společných prostor," řekl ředitel ČTK ředitel Kolejí a menz Zdeněk Kračmar.
0 komentářů
přidat komentář