Praha: Radnice vybrala nájemce do Špálovy galerie

Vložil
ČTK
31.08.2007 16:55
Praha

Praha - Radnice Prahy 1 vybrala nájemce pro prostory Galerie Václava Špály na Národní třídě. Bytový podnik v likvidaci, který prostory spravuje, s ním pravděpodobně uzavře smlouvu. Odborná komise, která při výběru nájemce asistovala, je však rozhodnutím znepokojena. Ze dvou finalistů z výběrového řízení totiž radnice doporučila toho, který podle ní nedeklaroval kvalitní výstavní program.

Již v počátku řízení ale nabídl - oproti základnímu finančnímu požadavku bytového podniku - zhruba dvojnásobek nájmu a investici až dva miliony korun do stavební rekonstrukce galerie. Zároveň však neuvedl žádnou rozvahu na provoz a výstavní činnost galerie, což bylo v rozporu se zadávacími podmínkami konkurzu. Odborná komise proto bude po radnici žádat zdůvodnění jejich výběru. ČTK to dnes řekla členka komise, galeristka Vlasta Čiháková-Noshiro.
Výběrové řízení vyhlásil bytový podnik v likvidaci počátkem tohoto roku. Sešlo se pět uchazečů, komise vybrala do závěrečného kola dva návrhy: projekt, který za občanské sdružení Semma podával umělec Pavel Humhal, a projekt občanského sdružení Artlab 2007 (sdružení umělců Milan Salák, Jan Kadlec, Jiří David a společnost Herbita).
Přestože při veřejné prezentaci v polovině srpna hlasovalo pro projekt Artlabu 2007 sedm přítomných a pro Semmu pět, radnice za vítěze označuje Semmu.
Radní Městské části Praha 1 popírají svým rozhodnutím výsledek hlasování komise, kterou sami k rozhodnutí o vítězi konkurzu sezvali. V komisi byl vedle Čihákové zástupce starosty Prahy 1, památkář z magistrátu, likvidátoři Bytového podniku Prahy, pracovník ministerstva kultury, historik umění a vědecký pracovník Jiří Ševčík a historik architektury Zdeněk Lukeš.
Bytový podnik Prahy 1 je v likvidaci již řadu let. Spravuje přes dvě desítky státních domů, například i budovu na Loretánském náměstí, která je známa ze soudního sporu Marty Chadimové. Radnice Prahy 1 v minulosti nabídla státu, že domy od podniku odkoupí. Obchod se ale nakonec neuskutečnil.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ach jo
Jakub Filip Novák
01.09.07 02:06
zobrazit všechny komentáře