Premiér popírá tvrzení, že by chtěl Prahu vyčlenit z UNESCO

Vložil
ČTK
31.08.2007 16:25
Praha

Praha - Premiér Mirek Topolánek popírá tvrzení, že se snaží o to, aby Praha zmizela ze seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Informaci ve čtvrtek přinesl server Týden.cz. "Premiér nikdy o takovém kroku neuvažoval, neuvažuje a nikdy ho také nenavrhoval," řekl dnes ČTK ředitel tiskového odboru úřadu vlády Martin Schmarcz.

Praha je na seznamu UNESCO zapsaná spolu s dalšími 11 českými památkami. Zápis na seznam se obecně považuje za vysoce prestižní záležitost a je také velkým lákadlem pro turisty z celého světa. Pokud někdo spekuluje o tom, zda se členství v tomto společenství památkám vyplatí, jsou to někteří architekti a developeři, pro něž znamená jistá omezení v budování nových staveb. Politici vesměs význam zápisu nezpochybňují.
Právě jedny z plánovaných staveb v Praze dnes trnem v oku odborníkům. Česká republika má aktuálně k dispozici vyjádření výboru pro UNESCO, který zasedal na přelomu června a července. Opětovně vyjádřil znepokojení nad plány na výstavbu výškových domů na Pankráci; Praha se má vyjádřit do února příštího roku, jak své plány upravila, aby stavby neohrozily panorama a krajinný ráz města, díky němuž se historické centrum Prahy na seznam dostalo.
Předseda českého národního komitétu ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel) Josef Štulc dnes nechtěl údajným premiérovým výrokům příliš věřit. "Věřím, že to není oficiální stanovisko. Domnívám se, že by to neublížilo UNESCu, ale ublížilo by to Praze, kterou by to poškodilo nejen kulturně, ale i ekonomicky," řekl ČTK. Praze by takový krok podle něj ublížil z hlediska důvěryhodnosti.
Nedomnívá se, že by případné zrušení členství Prahy mohlo poškodit ostatní české památky na seznamu zapsané. Mohlo by ale ohrozit čekatele, tedy další zájemce o zápis, které eviduje ministerstvo kultury. Pro UNESCO by to byl signál, že si země zápisů a svých kulturních hodnot příliš neváží, míní odborník.
Trendem mezi těmi, kdo jsou na seznamu zapsáni, je snaha udržet svou pozici a poskytovat expertům UNESCO záruky, že je o památku dobře postaráno v současnosti i do budoucna.
Česká republika má kromě Prahy dalších 11 zápisů na listině světového dědictví a tímto počtem patří v poměru k velikosti země a množství obyvatel mezi nejúspěšnější.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Má právo na svůj názor ?
Škobys
26.09.07 10:40
...ale zase my se jevime jako idioti jemu...
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
26.09.07 01:19
zobrazit všechny komentáře