Karlův most: Rekonstrukce odhalila původní zdivo

Vložil
ČTK
30.08.2007 19:10
Praha

Praha - Při rekonstrukci Karlova mostu byla při hloubení kanalizace odhalena část zdiva, jehož historie by mohla sahat až do 14. století. Odborná komise rozhodla o pozastavení stavebních prací, na místo od pátku nastoupí archeologové, informoval ČTK vedoucí Archeologického oddělení Národního památkového ústavu Zdeněk Dragoun.

    Zdivo pracovníci stavby odhalili při hloubení výkopů kanalizace na malostranské straně Vltavy. "Nález je v prostoru mezi mosteckými věžemi a dnešním začátkem mostu," popsal Dragoun. Podle dnešního rozhodnutí odborné komise, která rozhodla o jeho zachování, ustoupí od pátku stavbaři archeologům. V následujících dnech bude výkop rozšířen tak, aby bylo zdivo z vnější strany více odhaleno a mohlo se určit jeho stáří.
    Podle Dragouna byl nález součástí mostu a zřejmě šlo o cestu přivádějící Pražany od malostranských věží, mezi kterými byla původně brána, přímo na most. Dragoun také nevylučuje, že mezi věžemi a prvním pilířem je v útrobách mostu zasypán ještě jeden oblouk. To vše by však měly odhalit následující výzkumy.
    Dlouho plánovaná oprava Karlova mostu byla zahájena 20. srpna. Rekonstrukce je rozdělena do dvou etap: první skončí v červnu 2010, druhá bude trvat až deset let. Po celou dobu prací bude most přístupný lidem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články